Почетак Актуелно Металургија ТИР не муче типичне тржишне бриге, купци авансно плаћају

ТИР не муче типичне тржишне бриге, купци авансно плаћају

15 друго читање
0
0
926

 Целокупна производња прода се – унапред!

 

И бакар, и злато, и сребро, и плави камен, и сумпорна киселина, и све остало из производног програма обојене металургије у Бору прода се малтене пре него што се произведе. – Тржиште је гладно наше робе, купци нам унапред плаћају сваки производ, каже директор ТИР-а Владимир Јаношевић. – Производња у најкраћем месецу достигла 6.000 тона анодног а 4.100 тона катодног бакра. – Произведено и око 800 килограма сребра, 25.000 тона сумпорне киселине, 100 тона бакар-сулфата. – Почетак марта обележиће петодневни застој металуршке линије због просејавања, освежавања и допуне катализатора, овога пута у све четири зоне, замене једног дела скрубера и реконструкције котла-утилизатора
ТИР
. – Топионицу и рафинацију бакра у Бору не муче бриге са којима се свакодневно суочавају српска предузећа. Јавна, приватна, каква год. ТИР свој комплетан производни програм из базног дела продаје унапред. Купци му плаћају авансно, често још док је производ у фази израде. И бакар, и злато, и сребро, и плави камен, и сумпорна киселина, чак и сребро-јодид и сребро-нитрат, али и све остало из производног програма обојене металургије у Бору прода се малтене пре него што се произведе. Тржиште је, како каже директор овог басенског предузећа Владимир Јаношевић, гладно робе оваквог асортимана, па купци унапред плаћају дословце све.

Петодневни ремонт
Почетак марта бележиће петодневни застој металуршке линије због вађења, просејавања и допуне катализатора, овога пута у све четири зоне, замене једног дела скрубера и превентивне санације котла-утилизатора.
Главна активност је на катализатору контактног котла. Овога пута „нападамо“ три његове зоне, за разлику од претходног, прошлогодишњег ремонта, када смо радили само у првој зони. Зашто? Зато што је и тада, у септембру прошле године, провера активности катализатора била могућа тек након заустављања процеса. Рачунали смо да је пожар оштетио само прву зону контактног котла и да ће, након просејавања, активност катализатора из осталих „етажа“ бити добра. Ванадијум-пентоксид смо, као допуну електродног система, тада набавили само за прву зону где су и били планирани радови. Видело се, међутим, одмах по заустављању контактног котла да је допуна контактном масом била нужна и у осталим зонама. Зато сада радимо све. Заменићемо и један део на скруберу за хлађење и прање гасова који излазе из флеш-пећи, а у исто време, у новој топионици ћемо јаким лимовима обложити котао-утилизатор и то део где се он спаја са флеш-пећи. Сервисираћемо и успут детаљно прегледати и осталу опрему на целој линији, пошто већ морамо да станемо. Јер, то је прилика и да се прочисте сви путеви који топионичке гасове воде у фабрику сумпорне киселине – наводи Владимир Јаношевић.
Замену оштећеног дела скрубера, превентивне радове на котлу-утилизатору и катализатору обавиће и овога пута претежно басенски радници. Специјализоване екипе „Феромонта“ биће ангажоване само на колту-утилизатору, а овдашњи ФОД радиће на скруберу. Мушки посао биће опет код контактног котла, где ће металурзима, као и прошлог пута, помагати колеге са Јаме.
Наше је само да производњу стално повећавамо јер купце и тржиште имамо. Производи су нам претежно берзански, па ни око цене не морамо да преговарамо, одобравамо рабате и слично. Зна се колико бакар кошта, а колико сребро или злато. И сумпорну киселину, чији је пласман својевремено био проблематичан, данас продајемо без икаквих проблема. Селен, платина, паладијум, све то иде у авансну продају. Плави камен, такође. Он се много тражи и фактички, због ограничених капацитета, не можемо да га произведемо у количинама које се од нас потражују. Унапред су уговорене и количине сребро-јодида и сребро-нитрата које производимо у Фабрици соли племенитих метала, а са војном индустријом, као кооперанти, имамо склопљен уговор и за производњу синтер-ламела за тенкове. Дакле, целокупна производња ТИР-а прода се – одмах! Зато је најбитније да радимо више и боље, да производња расте из месеца у месец – каже Јаношевић. Фебруарску продукцију обележили су тешки зимски услови рада, али је „бакарна река“ и поред тога текла све време. Без прекида. У најкраћем месецу стигло се до 6.000 тона анодног а 4.100 тона катодног бакра јер је претопљено око 29.000 тона концентрата; преко 22.000 тона сопственог и око 6.000 тона увозног. Произведено и око 800 килограма сребра, 25.000 тона сумпорне киселине, 100 тона бакар-сулфата.
У априлу седам хиљада тона катода
Топионица ће, након мини-ремонта, већ од друге декаде марта моћи да да свој максимум. Пошто ће се на месечну производњу одразити то што се пет-шест дана неће радити, план је да у марту производња буде 5.000 тона катодног бакра. – У априлу ћемо, зато, моћи да се покажемо на делу и докажемо могућности топионице. План је да тада произведемо 7.000 тона катодног бакра – каже Јаношевић.
Потпуно смо се приближили пројектованим параметрима из дизајна нове топионице и данас су нам искоришћења метала 96 одсто. До пројектованих 98% стићи ћемо бољом и ефикаснијом прерадом хладног материјала, али је и у том делу ситуација данас знатно боља него раније. Нову технологију смо савладали, нарочито рад са богатим бакренцима на конверторском одељењу. Они се врло специфично раде и ту смо имали највеће проблеме. Зато смо и тражили помоћ колега из суседног Пирдопа, који су све те почетничке грешке у раду са флеш-смелтинг технологијом прошли одавно. Кажу, чак, да су они грешили више, а вероватно и јесу с обзиром на то да су у једном тренутку и зауставили пећ. Данас ми потпуно контролишемо рад пећи и конвертора, па је остало само још да исправимо мале „несугласице“ са новом фабриком сумпорне киселине, које су последица пожара. То ћемо урадити у оквиру петодневног застоја одмах на почетку марта – каже директор ТИР-а.
Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …