Почетак Актуелно Металургија ТИР у знаку припрема за плански ремонт топионице

ТИР у знаку припрема за плански ремонт топионице

6 друго читање
0
0
1,955
ТИР у знаку припрема за плански ремонт топионице

Посебна пажња хладним материјалима

Настојаћемо да извучемо што више бакра претапањем хладног материјала и дођемо до додатних количина и те како важних за пословање РТБ-а – каже директор Владимир Јаношевић. – Крај маја се очекује са око 6.600 тона анода, 5.300 тона катода, 24.000 тона сумпорне киселине и преко 100 тона плавог камена. – Почетак седмодневног ремонта, у коме су главни послови замена катализатора у Сумпорној и провера, чишћење и замена електрода електрофилтера, заказан за 25. јун
ТИР у знаку припрема за плански ремонт топионице ТИР
. – За 23 дана маја Топионица и рафинација примила је из рудника „Велики Кривељ“ 1.557 тона бакра у концентрату, из Јаме 158 и из РБМ-а 1.433, што је укупно 3.148 тона и све то је претопљено. За исто време на услужну прераду стигла је 991 тона бакра у увозним концентратима тако да је ТИР до 24. маја „задужио“ 4.133 тоне „црвеног“ метала. Директор Владимир Јаношевић напомиње да Топионица управо улази у миран период по питању влажности концентрата и сушења шарже. Захваљујући томе нова флеш-смелтинг технологија, иначе врло захтевна на том плану, може узети пун замах током летњих месеци, а већ уговорене филтер-пресе за флотације наговештавају зиму са мање тешкоћа. За 23 дана топионица је прерадила 21.873 тоне суве шарже и произвела 4.545 тона анодног бакра, а до краја месеца се очекује око 6.600 тона анода. Фабрика сумпорне киселине прати рад топионице и у наведеном периоду дала је 16.332 тоне монохидрата, а истек месеца очекује са 24.000 тона.
ТИР се ових дана посебно усредсредио на извлачење бакра из секундарних и хладних материјала који се стварају током рада, а реч је о сопственом металу „заробљеном“ у недовршеној производњи – наглашава Јаношевић. – Њега је драстично мање него док је уходавана нова технологија, али је потребно више пажње деловима процеса где они настају као што су, на пример, конвертори. Овог и наредног месеца настојаћемо да претапањем хладног материјала извучемо што више бакра и те како важног за билансе РТБ-а Бор.
ТИР у знаку припрема за плански ремонт топионице По речима Јаношевића, искоришћења бакра у Топионици су врло близу пројектованих 98 одсто. Повремена одступања због разних околности треба да елиминише ремонт чији се почетак планира за 25. јун. Већина делова је већ обезбеђена и за шест-седам дана тог обимног посла подићи ће се погонска спремност и ефикасност свих агрегата.
Овакви ремонти су пракса у свим топионицама, а посебно ће бити важан за Фабрику сумпорне киселине где у неким зонама контактног котла планирамо потпуну замену, а у неким само просејавање катализатора. Да би се просејале све зоне, кроз сита морају проћи 180 тона катализатора или 360 до 380 кубика ванадијум-пентоксида. Планирамо и да све проверимо, очистимо, заменимо у зони електрофилтера, јер његов рад веома утиче на рад контактног котла (пошто прашина умањује ефикасност катализатора) и не вреди сејати катализатор, а да се не регулише рад филтера. Док се изводе ова два највећа захвата, проверићемо све остало у делу сушача, конвертора, анодне рафинације, ливних машина, скрубера, пумпи… Како имамо обавезу да током године омогућимо ремонт и „Месеру“, који нас снабдева кисеоником, обавестили смо их да крајем јуна улазимо у седмодневни застој који могу искористити за проверу опреме своје нове фабрике.
ТИР у знаку припрема за плански ремонт топионице Што се тиче Електролизе она је за наведено време произвела 4.429 тона катода од којих је скоро 2.500 тона сопствени бакар, а око 1.700 тона услужна прерада. До краја маја се очекује укупно 5.300 тона. Попуњено је 600 ћелија, с тим што ће се „мобилисати“ још бакра како би се до ремонта производња максимално подигла и застој што мање одразио на резултате овог дела ТИР-а.
Важно је рећи – наглашава Јаношевић – да је за ово време Електролиза забележила 12,14 одсто ретура, што је добро са технолошког становишта јер мања количина кружи у процесу. Просек ретура од почетка године је 12,34 % и могу рећи да га Електролиза држи у границама чак нижим него што је у свету где се користе савременије технологије. Електролиза добро ради и очекујемо да ћемо до краја месеца изаћи на 3.100 тона сопственог бакра. И њени погони за производњу бакар-сулфата и племенитих метала солидно послују будући да имају довољно сировине – отпадног електролита – пошто је већи број ћелија у раду. За 23 дана већ су произведене 74 тоне плавог камена. На месечном нивоу то иде и преко 100 тона, тако да се у мају може очекивати између 110 и 120 тона изузетно траженог бакар-сулфата. И погон Златаре ради по плану.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…