Почетак Актуелно Металургија Топионица наставља тренд повећања месечне производње

Топионица наставља тренд повећања месечне производње

2 друго читање
0
0
1,155
Топионица наставља тренд повећања месечне производње

 У августу преко осам хиљада тона анода

С. Стефановић: Из месеца у месец Топионица бележи квалитетнији рад у смислу вођења технологије, прераде концентрата, добијања бакра, а све то, логично, прате и производни резултати који су у августу опет рекордни. – Топионица у августу примила 34.071 тону сувог концентрата, а прерадила 37.111 тона шарже. – Стабилна производња чини мањом и потрошњу нормативног материјала, па се кисеоник, мазут, азот и вода троше умереније. – Временско искоришћење повећано на задовољавајућих 92,8%, а било би и веће да није непланираних застоја, попут недавног због проблема са скрубером
Топионица наставља тренд повећања месечне производњеТОПИОНИЦА
. – Рекордна производња бакра и све веће учешће сопствене сировине у производњи финалног производа основни су показатељи рада РТБ-а Бор и његове нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Последње тромесечје, по речима техничког управника Топионице Славише Стефановића, на најбољи начин илуструје рад нове металургије и њен узлазни производни тренд.
Топионица наставља тренд повећања месечне производњеУ августу смо наставили успешан рад који бележимо од маја ове године. Подсетићу, у јуну смо произвели 7.300 тона анода, у јулу 7.870 тона, а у августу ћемо прескочити за коју тону праг од 8.000 тона анодног бакра. План је да електролизи у августу испоручимо толико, а ми већ данас (31. августа) имамо 7.786 тона. Очекује нас још једно ливење, последње у овом месецу, са њим и додатних 220 тона, па ће план за август сигурно бити испуњен – каже Стефановић.
Топионица наставља тренд повећања месечне производњеТехнички управник Топионице истиче да је августовска производња остварена пријемом 34.071 тоне сувог концентрата и то 19.253 тоне из домаћих сировина, а 11.435 тона из увоза. Стабилна производња, без неких већих ексцесних ситуација, додаје, потрошњу нормативног материјала чини мањом, па су се кисеоник, мазут, азот и вода у августу трошили умереније. У августу је, на пример, потрошено две хиљаде кубика индустријске воде мање него у јулу.
Из месеца у месец Топионица бележи квалитетнији рад у смислу вођења технологије, прераде концентрата, добијања бакра, а све то, логично, прате и производни резултати који су у августу опет рекордни. Топионица наставља тренд повећања месечне производњеПодигли смо и временско искоришћење на задовољавајућих 92,8%, а до не тако давно оно је једва достизало 80 одсто. Дотерали бисмо га и на 95 да није непланираних застоја, попут недавног због проблема са скрубером. Због наизглед баналног проблема са пумпама тамо, и тродневног застоја због тога, изгубили смо једно добро ливење и стотинак тона бакра сигурно. Мислим да нам је и даље та „гасна фаза“ горући проблем и да још увек не владамо вучом гасова онако како би требало, посебно из правца конвертора када је он у раду „на бакар“. Али, трудимо се да и то поправимо и да се и у том делу „споразумемо“ са технологијом – наводи Славиша Стефановић.
У септембар се улази са оптимизмом и очекивањима да ће производња бити бар на нивоу августовске. -Топионица ради стабилно, па нема разлога да тако и не буде. Од 15. августа аноде лијемо искључиво на новој ливној машини јер одатле излазе квалитетније аноде – закључује Стефановић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…