Почетак Актуелно Металургија Топионица поново ради после тродневног застоја

Топионица поново ради после тродневног застоја

6 друго читање
0
0
762

Мраз слепио концентрат у велико грумење

 

Реконструисано пресипно место број шест тако што је уклоњен његов доњи део, направљена вертикална косина и, колико је простор дозвољавао, повећана ширина, односно његова проточна моћ. – Током застоја ванредно миниран и очишћен аптејк котла. – „Шестица“ остаје у реконструисаном облику, јер све док траје зима не можемо да рачунамо на стандардни (сипкав) концентрат, него ће бити крупица због замрзавања – рекао је Славиша Стефановић, управник Топионице
ТОПИОНИЦА
. – Прексиноћ, око 20 часова, поново је почео унос концентрата у флеш-пећ која је претходно загрејана за старт. Наиме, Топионица је платила цех изузетно ниским температурама претходних дана у виду тродневног застоја. Све је почело на божићне празнике, када је жива у термометру ноћу силазила чак 20 степени Целзијусових испод нуле, и, на неки начин, оковала производњу у Топионици. Главни разлог је што су у одељење припреме и дистрибуције шарже долазили концентрати бакра у којима је неминовно присуство влаге (проценат се креће од десет до 12 одсто). Због „дебелог“ минуса, концентрати који су већ били на гомили или приликом истовара за једну смену су се „укрупњавали“ и претварали у велике груменове. У таквом облику нису могли да иду тракама на уобичајен начин, већ су заглављивали пресипна места. Како нам је објаснио Славиша Стефановић, управник Топионице, посебно карактеристично било је место са бројем шест (изнад вибро-сита) које је, по пројекту, конструисано тако да има одређен нагиб, како би се смањила брзина и удар приликом пада концентрата на сито, пошто је велика висинска разлика између две траке.
То се испоставило као велики проблем – толики је мраз био да се материјал замрзавао на ситу и оно се претварало у површину кроз коју више није могао да пролази, па смо у суботу зауставили проток концентрата. Најпре смо морали да смањимо производњу рачунајући да ћемо, уз стално одглављивање пресипног места, моћи да је одржимо. Међутим, дошло је до толиког зачепљења да смо на крају морали да зауставимо и сушач – агрегат који је непосредно изнад тог пресипног места, а после неколико сати и флеш-пећ, јер више није могла да се обезбеди просушена шаржа ни за минимум производње (30 тона на сат). Нажалост, били смо принуђени да прекинемо производњу. Приступили смо реконструкцији „шестице“ тако што је уклоњен њен доњи део, направљена је вертикална косина и, колико је простор дозвољавао, повећана је ширина, односно проточна моћ. Овај захват је омогућио проток материјала чак и у смрзнутом облику (крупице до одређене величине) – истиче Стефановић.

Управник Топионице додаје да је проблема било и у другим одељењима овог металуршког погона, јер свуда се користи вода, што за хлађење што за сам технолошки процес, која је замрзавала у цевима. Поготово када је производња заустављена замрзли су и спрејеви на конверторима, чак и мазут у водовима, тако да је било смањено грејање анодних пећи у одељењу рафинацијие. Тамо је чак била једна операција која је чекала другу конверторску, па када је обављена мини-конверторска, да би се извело какво-такво ливење у рафинацији, тек након два дана успели су да „извуку“ бакар из пећи.Реконструкција пресипног места трајала је две смене. Да бисмо извукли неку корист из застоја, ванредно смо минирали и очистили аптејк котла, средили решетке и траке испод котла што, иначе, чинимо једном недељно. Флеш-пећ је поново загрејана, тако да смо стартовали десетог јануара увече, када је почео унос материјала. Пре тога загрејали смо и сушач, како би припремили просушену шаржу, јер испод 250 тона залиха не вреди почињати унос у пећ. У покушају да се изборимо са проблемима зима нас је зауставила три дана и за то време бележимо смањену производњу 700-800 тона анодног бакра из свежих сировина. То није губитак, то ћемо сигурно да произведемо, само је сада одложено. Застој је искоришћен за још неке активности које су по оноликом мразу могле да се ураде – чишћење налепака, сређивање и контролу појединих проточних система, дихтовање где је и колико било могуће. Уколико има било чега доброг у овоме што се десило, по речима нашег саговорника, то је „што смо извукли неке поуке и припремили се за будуће ледене таласе који се најављују“. – Пресипно место број шест остаје у реконструисаном облику (његова пропусна моћ је 500 тона на сат за смену). Све док траје зима не можемо да рачунамо на стандардни (сипкав) концентрат, него ће бити крупица због замрзавања. Концентрат из Мајданпека, који је управо стигао, замрзао је успут, па када га випер окрене, испадају громаде. Како се не би десило зачепљење, идемо на претовар – истоварујемо га багером, замрзнут концентрат стављамо на бетонску плочу и „газимо“ утоваривачем да бисмо га колико-толико разбили.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…