Почетак Актуелно Металургија Топионичари наставили да обарају месечне рекорде у производњи

Топионичари наставили да обарају месечне рекорде у производњи

4 друго читање
0
0
1,316

У јулу 7.876 тона анода

 

Прошлог месеца укупно је прерађено 37.266 тона сувог концентрата бакра, односно просечно 1.202 тоне дневно. – „Сумпораши“ дали 28.849 тона киселине, а електролизери 6.035 тона катода. – В. Јаношевић: У августу очекујемо исто овако добре резултате, с обзиром на то да имамо спремне агрегате у новој топионици и фабрици сумпорне киселине, као и велику производњу катодног бакра будући да је Електролиза започела овај месец са скоро 6.000 тона мобилисаног бакра у ћелијама. – Нема услова, пре свега, обезбеђеног тржишта за старт прерађивачких металуршких погона

ТИР. – Топионица је у јулу примила укупно 35.450 тона влажног концентрата бакра (13.333 тоне увозног, а остало из басенских рудника), са 6.804 тоне „црвеног“ метала, од чега 218 тона из борског дела и Јаме, 2.200 тона из „Великог Кривеља“ и „Церова“, 1.522 тоне из Рудника бакра Мајданпек и 2.863 тоне из увозне прераде. За то време укупно је прерађено 37.266 тона сувог концентрата бакра, односно просечно 1.202 тоне дневно. Произведено је 7.876 тона анодног бакра, што је један од месечних рекорда откад ради нова линија. Топионица је у јулу, како нам је рекао Владимир Јаношевић, директор ТИР-а, забележила сасвим солидну прераду хладног материјала – преко конвертора и шарже прерађено је изнад 2.000 тона, што је скоро избалансирано у односу на материјал који се ствара у производњи, односно колико се створи толико се и преради. Међутим, топионичаре и даље оптерећује залиха хладних материјала који су настали у периоду уходавања нове технологије. Фабрика сумпорне киселине „пратила је“ производњу у Топионици и дала 28.849 тона киселине или 930 тона просечно дневно. Радила је без икаквих проблема, а посебно треба истаћи добру конверзију гаса после просејавања катализатора.
Из Електролизе је у јулу изашло 6.035 тона катодног бакра, од чега 3.200 тона од сопствених сировина, а остало је из увозне прераде и секундара. У август је ушла са 5.884 тоне мобилисаног бакра који се налази потопљен у електролитичким ћелијама. Погон је, такође, остварио укупан ретур од 14,91 одсто и вратио Топионици, што је изузетно повољно за продукцију катодног бакра. Забележени су добри резултати и осталих производа, првенствено „плавог камена“ (102,5 тона бакар-сулфата), док је у Златари кампања производње племенитих метала (шеста по реду ове године) протекла очекивано.
У августу очекујемо исто овако добру производњу, с обзиром на то да имамо спремне агрегате у новој топионици и фабрици сумпорне киселине. Очекујемо, такође, и обимну производњу катодног бакра будући да је Електролиза август започела са скоро 6.000 тона мобилисаног бакра у електролитичким ћелијама, што је добар потенцијал за високу производњу катода – истиче Јаношевић.
У Ливници бакра и бакарних легура ради само Ливница фазонских одливака, и то стандардни програм, првенствено за потребе басенских рудника (чауре, наливање лежајева). – На линијама бронзе и месинга стање је непромењено, јер немају обезбеђено тржиште и могућност набавке сировина. Оне не раде због економске неисплативости. Линије су великог капацитета, тако да се нека „ситна“ производња не исплати и не можемо да их пустимо док се не „отвори“ неки озбиљан посао. Када је реч о осталим прерађивачким погонима ТИР-а, ситуација у Фабрици бакарне жице је иста као и у Ливници – нема могућности за пуштање линије дипформинг жице с обзиром на њен велики капацитет и непостојања тржишта за такав производ. Тренутно су радници из тих фабрика прераспоређени у друге металуршке погоне, а само мали број ради у погону синтер-металургије, где је најактуелнији програм ламела за потребе наменске индустрије. Његов интензивнији рад очекујемо у септембру – рекао је директор ТИР-а.
Транспорт ТИР-а имао је доста посла с обзиром на производњу коју „прати“. У друмском саобраћају радило се пуним капацитетом, јер је његова обавеза да превезе сав концентрат и репроматеријал, док је у железничком саобраћају допреман увозни концентрат и отпремане цистерне са сумпорном киселином.
Улога старе енергане је да, у случају било ког застоја у Топионици, обезбеди топлотну енергију погону за производњу катодног бакра. Осим планираних ремонта који се изводе на котловима у летњим месецима, повремено је радио котао када је било потребно обезбедити топлотну енергију за Електролизу или Топионицу.
Пошто је доток воде смањен, она се пумпа у Борско језеро, како би се одржао његов ниво. Будући да је у јулу смањен прилив из злотског дела и Бељевинског извора упумпавано је 20.000 кубних метара воде дневно и тако је одржан ниво у неопходним границама. По свему судећи, исто то ће морати да се чини и овог месеца.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…