Почетак Актуелно Металургија Топионичари РТБ-а Бор радно закорачили у нову годину

Топионичари РТБ-а Бор радно закорачили у нову годину

4 друго читање
0
0
543

Бакар тече и празником

 

Двеста двадесет радника Топионице и рафинације провело најлуђу ноћ на радним местима уз „ватромет из анодне пећи“. – У металургији процес је непрекидан, па отуда нема ни разлике између обичног радног дана и празника – каже Бобан Тодоровић, директор ТИР-а, са жељом да се 2014. заврше и започну рад нова топионица и фабрика сумпорне киселине. – Здравља и слоге, а славље кад завршимо посао – поручују Зоран Спасојевић, ливац анода, и Драган Крстић, сменски мајстор
05aТИР
. – Рударско-топионичарски басен Бор ушао је у 2014. годину са око 11 милиона долара добити из текућег пословања минуле године и спремношћу да оконча изградњу нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Тиме ће отпочети нову етапу свога развоја која треба да му донесе бољитак на плану економије и екологије. И док послови одступају пред новогодишњим слављем, у металуршким погонима, који се заустављају само за ремонте, нема празновања у правом смислу те речи. Празник је ту, ведрије је расположење, али бакар мора да тече. На коповима у Кривељу, Церову, Мајданпеку, у Јами, рудари обављају свој део посла, флотери га настављају, а топионичаре у погону анодне рафинације затекли смо како сипају усијани млаз “црвеног” метала у калупе. Лију аноде да би их потом из облака паре и дима, охлађене, проследили даље електролизерима да из њих извуку катоде са “четири деветке” овог метала, али и драгоценије сребро и злато који прате бакар.
01Борски топионичари раде као и свих 365 дана у години и у току новогодишње ноћи 220 радника ТИР-а било је на својим радним местима – каже Бобан Тодоровић, директор Топионице и рафинације. – И за ову прилику организовали смо се као и раније, као и сваког празника. У нашој производњи нема прекида, процес је такав, па испуњавамо наше обавезе и задатке. И зато, кад су у питању топионица и сви металуршки погони не постоји разлика да ли је реч о радном дану или празнику. Постоји мало боље расположење, али испуњавамо оно што је предвиђено плановима рада. Нађе се и који трен да се прослави уз сендвич, сок и ништа више. Искористио бих ову прилику да свим радницима РТБ-а, као и грађанима Србије, пожелим много доброг здравља и успеха у 2014. години. Моја лична жеља је да следеће године завршимо нову топионицу и фабрику сумпорне киселине и да оне почну да раде.
03Зоран Спасојевић
ради као ливац анода, али обавља и остале послове, по потреби. У Топионици је од 1988. године и, са припадајућом бенефицијом за услове у којима ради, већ има 30 година стажа. Није му први пут да ради за празник:
Ова екипа овде ради за било који празник, ако нам се смена тако пада, и навикли смо на то – каже Спасојевић. – Што се посла тиче, нема разлике између обичног радног дана и рада за нову годину. Посао мора да се завршава. Ако успут може нешто и да се организује, добро. Ако не, ништа. Али, посао завршавамо у сваком случају.
На питање како је радити у огромној промајној хали пуној паре и дима, где им лице презнојава јара усијаних анода, а леђа хлади децембарска промаја, Спасојевић каже: – Тешко је, али нико не гледа на то. Сложни смо у послу, али мислим да нас је мало. Пожелео бих радницима топионице и РТБ-а, грађанима Бора, околине, целе Србије – срећну нову годину и да имају што више пара, љубави, посла и разумевања. Нека буде здравља и слоге у свету, а још више код нас!
04Ни Драгану Крстићу, сменском мајстору на одељењу анодне рафинације, није први пут да радно дочекује Нову годину:
Обезбедили смо сок и нешто мало да презалогајимо кад завршимо ливење. Много пута сам радио за нову годину. За нас топионичаре празници не постоје. И тада радимо у трећој, првој, другој – у смени која нам се “заломи”. Овде сам већ 25 година. Услови су тешки, али кад се изгради нова топионица биће другачије, а овде код нас, у овом делу процеса, можда нешто једноставније него што је сада. Колегама, Боранима, а и себи, највише бих пожелео да здравља имају. Кад то имате, имате све, а за остало кад буде времена и прилике.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…