Почетак Актуелно Металургија Топионичари успешно смањују трошкове услуга „трећих лица“

Топионичари успешно смањују трошкове услуга „трећих лица“

4 друго читање
0
0
746

„Седморица скелара“ штеде новац

 

Њихови послови су специфични – израда скела, пескарење, антикорозивна заштита, демонтажа и монтажа термоизолације на „елстат“-филтерима, гасоводима, ваздуховодима, радови на висини. – Године 2011., када нисмо имали раднике ових занимања, дали смо 18.058.267 динара, а прошле 4.597.330 динара – каже Саша Радуловић, управник Топионице

Топионичари успешно смањују трошкове услуга "трећих лица"ТОПИОНИЦА. – У непосредној близини топионичких постројења ових дана угледали смо сцену као из неког научно-фантастичног филма. Човек у необичном оделу, са скафандером на глави, маском на лицу и цревом у рукама неодољиво је подсећао на неког астронаута који се обрео на Месечевој површини. У облаку ситних зрнаца песка припремао је калуп за „крпљење“ дела гасовода којим конверторски гасови „путују“ до Фабрике сумпорне киселине, док су двојица његових колега управљали „пескаром“. Када је скинуо скафандер, „астронаут“ Новица Марковић је признао да би волео то да буде, али је, у ствари, бригадир у такозваној групи „Седморица скелара“.
Топионичари успешно смањују трошкове услуга "трећих лица"Ова група је део Службе машинског одржавања у Топионици. Наши послови су специфични – израда скела, пескарење, конструкција, антикорозивна заштита, демонтажа и монтажа термоизолације на „елстат“-филтерима, гасоводима, ваздуховодима, постављање и скидање лимова, радови на висини. Није лако, али смо се после непуне две године навикли – каже Марковић.
Од Саше Радуловића, управника Топионице, сазнајемо да је половином октобра 2012. године од њих седморице формирана група задужена да обавља те специфичне послове. Купљена је одређена количина скела, апарат за пескарење…
Топионичари успешно смањују трошкове услуга "трећих лица"Идеја водиља је била да смањимо трошкове услуга тзв. трећих лица колико год можемо. У прилог томе говоре подаци да смо 2011., када нисмо имали раднике ових занимања, дали 18.058.267 динара, и то само за Топионицу, а прошле године 4.597.330 динара. Ту нисмо рачунали смањење трошкова у Електролизи, Фабрици сумпорне киселине. Иако група формацијски припада Топионици, она „покрива“ потребе не само нашег и већ и осталих погона ТИР-а – Фабрике сумпорне киселине, Енергане. Пошто је обим тих послова у целом предузећу велики, она већ сада не може све то да постигне, па делимично још увек користимо услуге „трећих лица“. Али, углавном смо ослоњени на наше раднике. Стога планирамо да ову групу проширимо са још три-четири извршиоца – закључује Радуловић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…