Почетак Актуелно Металургија Топионички конвертор број три делимично ремонтован у рекордних седам дана

Топионички конвертор број три делимично ремонтован у рекордних седам дана

1 друго читање
0
0
1,015

За већу сигурност у раду

ТОПИОНИЦА. – Конвертор број три у Топионици делимично је ремонтован за рекордних седам дана, што се не памти у овом металуршком погону. Прва фаза овог деликатног захвата (откопавање истрошеног озида у конвертору) почела је 28. новембра, а конвертор је „предат на употребу“ петог децембра. Откопавање озида, које представља и најнапорнији део посла, обавили су људи из Службе ватросталног одржавања Топионице, уз помоћ 24 радника Јаме, и то за само три смене (24 часа).
Делимични ремонт је, иначе, стандардни поступак у који конвертор „иде“ када направи одређени број операција, јер приликом рада долази до истрошености озида у радном делу конвертора. „Тројка“ је у претходној кампањи (од последњег делимичног ремонта у јуну ове године) направила 213 операција. Досад су те послове самостално обављали радници Службе одржавања Топионице, али овај је морао да се уради у што краћем могућем року, како би конвертор што пре био оперативан, а производња не би трпела – рекао нам је Дејан Антић, руководилац Службе ватросталног одржавања Топионице.

Будући да се у овом захвату поклапају послови ватросталаца и машинаца, онда су на сцену ступили ови други који су демонтирали обложни лим, пригушнице, дувнице и црева, затим исекли лим у зони „уста“ конвертора и дувница, заварили дувнички појас, поставили и нивелисали дувничке цеви. Ово су обавили радници Службе машинског одржавања појачани колегама из других одељења Топионице. Након тога посао у своје руке поново су преузели ватросталци који су урадили озид конвертора (укупно је потрошено 51.202 килограма ватросталног материјала из Словачке). – Имали смо рок два дана да завршимо озид и испоштовали смо га, иако смо имали више посла од планираног (откопавање дела чела конвертора) зарад сигурности у раду овог агрегата – додао је Антић.
Драган Николић, заменик директора ТИР-а за електромашинско одржавање, посебно је похвалио људе из служби машинског и ватросталног одржавања Топионице и захвалио се радницима Јаме који су им „увек излазили у сусрет“. – Људи су се залагали максимално, радило се у три смене. Укупно са машинским и ватросталним радовима који се преплићу, делимични ремонт раније је обично трајао 15-17 дана. Овај смо завршили за седам, и то са са нашом радном снагом, уз текуће одржавање агрегата које се одвијало паралелно са ремонтом. И што је најважније, радови су обављени веома квалитетно. После овог делимичног ремонта и завршетка кампање која је у току, конвертор број три следеће године треба да „уђе“ у генерални ремонт приликом кога ће бити утрошено три пута више материјала него сада (140 тона).

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…