Почетак Актуелно Металургија У Борској Златари данас изливено 50 килограма злата

У Борској Златари данас изливено 50 килограма злата

2 друго читање
0
0
1,257

 Четири полуге са „четири деветке“

 

РТБ. – Подаци о производњи племенитих метала деценијама су у РТБ-у Бор чувани као тајна. Тако је својевремено, обилазећи производне погоне, један угледни западни дипломата упитао тадашњег руководиоца Златаре, инжењерку Кристину Раковић: „Колико сте злата произвели у првом полугођу ове године?“ Кристина је имала спреман одговор. „Тачно три одсто више од плана“, рекла је. Гост се само осмехнуо и рекао „хвала“.
Двадесет деветог маја килограм злата на светској берзи коштао је 40.672 долара, а фина унца (31,1 грам) вредела је 1.265 долара. РТБ Бор је тада произвео 50 килограма злата и, само од овог племенитог метала, приходовао више од два милиона долара. Изливене су четири златне полуге од по 12,5 килограма, чистоће 99,99 процената.
РТБ Бор једини у Србији има фабрику за производњу злата и осталих племенитих метала. У њој су запослена 42 радника која у четири смене производе злато, сребро, платину, паладијум и селен. „Жуто благо“ из Бора завршава у државном трезору, односно продаје се Народној банци Србије.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …