Почетак Актуелно Металургија У Електролизи плави камен и племенити метали преко плана

У Електролизи плави камен и племенити метали преко плана

2 друго читање
0
0
1,677

 Смањењем ретура повећавају приход

Враћањем половних анода на тзв. трећу туру рафинације у Електролизи – по речима управнице Јелене Маринковић Стоилковић – не само да је добијено на тонажи бакра који је готово сав „А“ квалитета, већ су повећали производњу бакар-сулфата, а и злата, сребра, паладијума, селена. – За пола године 32.324 тоне катода
ЕЛЕКТРОЛИЗА
. – Од почетка године, а поготово у јуну, из борске Електролизе је углавном излазио бакар највишег „А“ квалитета или катоде чистоће „четири деветке“ (99,99%). Тако је од 5.296 тона катодног бакра, 5.128 тона (или 96,82 процента) тог „А“ квалитета, а остатак од 164 тоне (3,4 одсто) стандардног квалитета. И у полугодишњем билансу Електролизе, који је 32.324 тона катода, 96,79 одсто је „А“ квалитета, а само 3,21 одсто стандардног.
То значи – каже управница Јелена Маринковић Стоилковићда нисмо имали ниједну рекламацију на квалитет. Што се тиче бакар-сулфата, у јуну смо произвели 111 тона (план је био 100 тона) а за пола године 575 тона, тако да смо премашили и месечни и шестомесечни циљ. Јуна смо дневно давали између три и четири тоне плавог камена и сав је био тзв. пољопривредног, односно највишег квалитета. А, готово све што смо имали – продали смо: Пољацима, Турцима и домаћим купцима. Исти је случај и са катодним бакром – додаје наша саговорница. – Продали смо 6.383 тоне, што значи и оно што смо имали на залихама. У једном дану је одлазило по 12 – 13 шлепера.
Проценат тзв. ретура, односно повратног бакра, на крају месеца био је 13,83 одсто. Шест група је враћено на тзв. трећу туру коју је Јелена почела поново да практикује по доласку на управничко место. – Сав дебљи ретур нисмо враћали у топионицу – објашњава она – него смо убацивали у групе тако да смо на крају месеца имали 712 ћелија у раду и шест група са половним анодама, у свакој декади по две групе. На тај начин „извукли“ смо 343 тоне катода. У топионицу су враћане само танке ушице и рамови, што је боље и за њих и за нас. Чим пропадне анода ми је поново „уложимо“ и тако смо добили више бакра. Прошлог месеца смо имали већи излаз од улаза, при чему треба имати у виду количину тзв. мобилисаног бакра (који се затекне у ћелијама) на почетку месеца. Сада је активно 736 ћелија, две групе су са половним, а све остало је попуњено свежим анодама из топионице.
Овакав начин рада са ретуром доноси не само више бакра, већ плавог камена и племенитих метала и њихова шестомесечна производња била је већа од планиране: и злата, и сребра, и паладијума и селена. – Враћањем великих количина ретура у топионицу, какво смо имали доскора, знатне количине свих ових метала само су се вртеле у круг. На овај начин је много више растворено, отишло у муљ, из кога смо извукли племените метале, вратли отпадни раствор богат бакром и тако добили и више бакар-сулфата. Да бисмо покупили сав бакар ми шаљемо раствор на даље одбакривање и добијемо пулпу која иде у Топионицу, а отпадни раствори из Електролизе на цементацију. Отуда је сада важно да реновирамо и тзв. треће коло у старој Електролизи, где раде 144 ћелије, јер је она нижа, хладнија и много пријатнија за рад. Треба знати да се „трећа тура“ убацивања ретура обавља искључиво ручно. Међутим, са задовољством могу да кажем да радници, пословође, руководећи људи, прихватају све изазове, спремни су на сарадњу и резултати су све боји. Ради смањења трошкова увели смо и праксу да нам електролит анализира топионичка лабораторија.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…