Почетак Актуелно Металургија У Фабрици бакарне жице почео плански ремонт агрегата

У Фабрици бакарне жице почео плански ремонт агрегата

7 друго читање
0
0
514

 За безбеднији рад и пећи и радника

После више од три деценије рада, пећи за топљење и за ливење дошле су у фазу када им је ремонт неопходан. Сваки њихов даљи рад може да доведе до пробијања растопа, а самим тим и до тешких последица по раднике. Уважавајући ове околности, а првенствено могућност настајања опасности по безбедност радника и оштећења постројења, одлучили смо да почнемо плански ремонт – рекао је директор ТИР-а Бобан Тодоровић. – Током ремонта, истовремено, урадиће се поновна техно-економска анализа проширења асортимана и квалитета производа увођењем нове технологије по УП ЦАСТ поступку

У Фабрици бакарне жице почео плански ремонт агрегатаФБЖ. – У Фабрици бакарне жице јуче је почео плански ремонт агрегата који ће, како нам је рекао Бобан Тодоровић, директор ТИР-а, трајати седам дана. Ремонт обављају радници ФБЖ-а (од укупно 90, део њих је задужен за овај захват, док су остали распоређени у друге металуршке погоне).
После више од три деценије рада, и поред доброг одржавања, пећ за топљење и пећ за ливење дошле су у фазу када им је ремонт неопходан. Сваки даљи рад ових агрегата може да доведе до пробијања растопа из њих, а самим тим и до тешких последица по раднике који би се нашли у близини. На брже страдање опеке нарочито су утицала и два хаваријска прекида у напајању електричном енергијом 2013. и 2014. године. Уважавајући све ове околности, а првенствено могућност настајања опасности по безбедност радника и оштећења постројења, пословодство ТИР-а је одлучило да почнемо плански ремонт пећи – нагласио је Тодоровић.

Наш саговорник подсећа да је Фабрика почела да ради 1981. године, када је комплетна опрема из старе ФБЖ (садашња ФРП-радионица) пребачена у нови објекат у индустријској зони на Седмом километру. Годишњи капацитет линије бакра је 35.000 тона дипформинг жице, пречника осам милиметара, и за то време дала је 738.000 тона. Ове године произведено је око 6.000 тона (упосленост капацитета од тек 17 процената), што је последица недостатка тржишта и квалитета производа. Наиме, тржиште се знатно смањило распадом Југославије, пошто је борска фабрика била јединствена на овом простору и сви произвођачи каблова су куповали жицу од ње (дипформинг жица је полазна сировина за производњу каблова у електроиндустрији).Све ово говори да линија дипформинг жице послује нерентабилно. Током овог ремонта, истовремено, урадиће се поновна техно-економска анализа (студија оправданости проширења асортимана и квалитета производа увођењем нове технологије, која је много боља од постојеће због веће енергетске ефикасности и мањег броја радника, завршена је још 2012. године). Прелазак на нову технологију је предвиђен по фазама – прва подразумева куповину постројења за производњу бакарне жице по УП ЦАСТ поступку (капацитета 10.000 тона годишње). У другој је планирана куповина постројења за израду профилисане жице, као и за изолацију. У току су и разговори за упошљавање осталих делова ФБЖ-а (погона синтер-металургије) – закључио је директор ТИР-а.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…