Почетак Актуелно Металургија У флеш-пећи нове топионице све топлије

У флеш-пећи нове топионице све топлије

0 друго читање
0
0
856

Расте температура

РТБ. – Полако, али сигурно, у флеш-пећи нове топионице све је топлије. Протекло је четрнаест дана откад је потпаљена и темература у њој сада је 680 степени. Пећ се загрева на мазут, па је досад већ потрошено 170 тона овог енергента. По утврђеној динамици пали се један по један горионик, а од укупно девет, сада ради седам.
У флеш-пећи нове топионице све топлијеЗагревање пећи до 1.200 степени траје три недеље, а надлежни кажу да ће за то време бити потрошен мазут у вредности око 550 хиљада евра. Након тога, пећ неће трошити ниједан енергент јер ће радити аутогено. Нема више загревања, а аутоген процес подразумева да се топлота добија на рачун термодинамичке реакције оксидације сумпора којег има у шаржи. Тим процесом се добија велика и сасвим довољна количина топлоте.
Дакле, више се неће трошити 40.000 тона угља годишње, колико је трошила стара топионица, што је посебан еколошки аспект овог пројекта. Троши се, додуше, нешто више кисеоника, али се и поред тога остварује уштеда. Што је још важније, захваљујући кисеонику долазиће до потпуне оксидације сумпора и његовог превођења у сумпорну киселину, а на тај начин искоришћење ће се са садшањих око 50 одсто попети на 98 процената, док ће емисија „на димњаку“ бити испод 125 ппм, што је у складу са свим светским регулативама.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …