Почетак Актуелно Рударство У Флотацији РБМ-а после низа година активирана вага

У Флотацији РБМ-а после низа година активирана вага

3 друго читање
0
0
750

За бољу контролу трошкова

Стара механичка вага која 20-ак година није била у функцији, замењена је новом, електронском која са прецизношћу од плус минус 20 килограма мери терете до 60 тона
У Флотацији РБМ-а после низа година активирана вагаРБМ
.- У Флотацији Рудника бакра Мајданпек опет постоји атестирано мерно место – после 20-ак година поново ради електронска, прецизна и велика вага намењена мерењу свих врста теретних возила до 60 тона. Том вагом замењена је стара, механичка за чију поправку и баждарење је требало пара колико и за куповину нове, а ова набавка омогућава прецизније праћење трошкова и утрошака материјала.
У Флотацији РБМ-а после низа година активирана вагаСтара механичка вага на овом месту радила је до 90-их година прошлог века. Након тога се више пута указивала потреба за поузданим мерним местом, али није било услова, односно средстава да се поново активира – каже Драган Јовић, пословођа припреме реагенаса и креча у Флотацији РБМ-а. – Сада, РБМ има своју колску вагу која омогућава проверу, мерење и контролу свега што стиже у рудник, а спречава губитке на тежинама и несугласице због различитих вага.
Нова вага је активирана пре месец дана. Све су урадили, поставили мерне јединице (спољашње и унутрашње) људи из „Вагамонт“ а.д. Београд. Уз нову вагу, стигао је и атест, па је ту регистровано званично мерно место. У Флотацији РБМ-а после низа година активирана вагаМост је максималне дужине до 18 и ширине до три метра. Смештена је у бетонску јаму и потпуно електронска, нема покретних механичких делова подложних хабању чиме је обезбеђена велика прецизност, сигуран и дуготрајан рад. Носећа мерна платформа је челична конструкција која може да поднесе оптерећења и највећих возила. Са чеоних страна носеће платформе постављени су одбојници који обезбеђују правилан положај моста, тако да је употреба ваге поуздана.
У прилици смо да тачно измеримо кугле, шипке, креч, практично, све што стигне за потребе рудника. Да је реч о инвестицији која ће се врло брзо исплатити кроз праћење контролу и смањење евентуалних губитака сагледали су и наши претпостављени и побринули се да се мерно место опет активира – каже Јовић и присећа се да је пре шест година било покушаја да се стара покрене, али је цена била велика.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…