Почетак Актуелно Рударство У геолошка истраживања прошле године уложено око 5,55 милиона америчких долара

У геолошка истраживања прошле године уложено око 5,55 милиона америчких долара

4 друго читање
0
0
2,187

Минерални ресурси Компаније увећани за 57,76 милиона тона

Минерализација са садржајем бакра преко 0,3 одсто, коју су 2020. године геолози компаније пронашли у експлоатационим пољима Serbia Zijin Copper, има у себи 340.000 тона бакра и 12 тона злата. – Геолошка истраживања и улагања у овај посао настављају се и ове године, а мајданпечки рудник је из тога разлога већ добио нову РЦ бушаћу гарнитуру за истражно бушење. – Сектор геологије је у последње две године, у оквиру експлоатационих истраживања на површинским коповима, користио РЦ истражно бушење, а за ту врсту посла био је ангажован извођач. Захваљујући новој бушаћој гарнитури убудуће ћемо у сопственој режији, на брз, релативно јефтин и ефикасан начин долазити до прецизнијих геолошких информација, каже Бобан Голубовић
SERBIA ZIJIN COPPER
. – Компанија је прошле године у геолошка истраживања уложила око 5,55 милиона америчких долара. Инвестиција јој се исплатила, јер је Компанија на путу да своје ресурсе увећа за додатних 57,76 милиона тона, са садржајем бакра преко 0,3 одсто. Према проценама геолога, ту има око 340.000 тона бакра и 12 тона злата.
Геолошка истраживања и улагања у овај скуп, али на дуге стазе исплатив посао, настављају се и ове године, па је у мајданпечки рудник из тог разлога недавно стигла нова бушалица за истражно бушење.
Сектор за геологију је у последње две године, у оквиру експлоатационих истраживања на површинским коповима, користио РЦ истражно бушење, али је за то био ангажован спољни извођач радова, који ће и ове године, због планираног обима, обавити део тог посла. Динамика откопавања на површинским коповима захтева константно праћење и планирање квантитета и квалитета корисне компоненте, што може да представља проблем у слабије истраженим деловима лежишта, са нижим категоријама резерви. Нова машина ће нам помоћи баш у таквим ситуацијама, пошто ћемо веома брзо добијати задовољавајуће податке, односно тачније геолошке интерпретације, што је важно за планирање динамике рударских радова. Захваљујући оваквој опреми можемо на брз, релативно јефтин и ефикасан начин убудуће долазити до прецизнијих геолошких информација – каже помоћник руководиоца Сектора геологије Бобан Голубовић.
Он додаје и да ће нова бушалица у скоријој будућности омогућити и бољу контролу садржаја корисних компоненти, нпр. бакра и злата (граде цонтрол), што је већ уобичајена пракса у свету, јер је ризик репрезентативности или контаминације узорака које она даје драстично мањи у односу на садашњи начин узорковања.
РЦ бушење је у свету у широкој употреби последњих двадесет година. Ту компримовани ваздух, који има улогу „исплаке“, на површину извлачи целокупан набушени материјал из тачно одређеног дубинског интервала (један или два метра) и од тога се формира узорак за анализу. Набушени материјал је дезинтегрисан, а не целовит као код дијамантског бушења са језгровањем, што представља ограничење у смислу квалитета података који се добијају. Али, брзина и цена ове врсте бушења представљају предност – истиче Голубовић.
Нова „епирок“ бушалица, која прве радне сате и метре уписује у мајданпечком руднику, има једноставан дизајн, прилагођен за рад на неприступачном терену, а притом је поуздана и лака за сревисирање. Може да допре до 250 метара дубине, иако су највеће на површинским коповима 100 до 150 метара. Бушотине које она направи, ако нису много дубоке, могу послужити и као минске у припремним бушачко-минерским радовима.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …