Почетак Актуелно Рударство У “Кривељу” раскривање у првом плану а на руди ретко кад оману

У “Кривељу” раскривање у првом плану а на руди ретко кад оману

1 друго читање
0
0
679

Залет за спокојнију јесен

 

Тежња је да се што мање касни у раскривању, и да се, због трошкова, што више јаловине вози транспортним системом. – Рудари ће сигурно испоручити за август планираних 2.119 тона бакра у руди јер су бољим садржајем “испеглали” мали подбачај у количинама, али ће им трећина од планираних 1,7 милиона тона јаловине вероватно остати ван домашаја
У “Кривељу” раскривање у првом плану а на руди ретко кад омануКОП “КРИВЕЉ”. – Испуњење плана на руди и настојање да се што више приближе плану у раскривању – обележје је вишемесечних, па и августовског рапорта са кривељског копа, где се ових дана посебно труде да што више јаловине превезу транспортним системом. Јер, и даље је актуелно смањење трошкова, пре свега нормативних материјала као што су нафта, ел. енергија и експлозиви. – Тамо где се највише троши, највише може и да се уштеди – каже управник Милан Делић. – Зато мекше партије јаловине са запада копа утоварамо без минирања и “скидамо” значајне ставке у трошковима. И при одржавању, где год је могуће, репарирамо делове и више се ослањамо на домаћу набавку. Све што може да се нађе јефтиније, а квалитетом одговара, набавља се или израђује у сопственим радионицама, тако да је кампања максималне производње, уз штедњу на свим плановима, врло актуелна.
У “Кривељу” раскривање у првом плану а на руди ретко кад омануОперативним планом је било предвиђено да се августа у “Кривељу” откопа 852.500 тона руде и 1,7 милиона тона јаловине, што је 2,557 милиона тона укупних ископина. Планиран је средњи садржај бакра од 0,256 одсто, што би дало 2.119 тона бакра у руди. За 29 дана августа кривељски рудари откопали су 725.550 тона руде (91 одсто плана) и 1,054 милиона тона јаловине (66 процената плана). Укупне ископине су 1,779 милиона тона или око 75 процената планираних. Садржај бакра у руди био је нешто бољи тако да је у августу (без последња два дана) остварен средњи садржај 0,28 одсто, што из поменутих 722.550 тона даје 2.026 тона бакра и веру да ће се испунити план.
У “Кривељу” раскривање у првом плану а на руди ретко кад оману Овај подбачај у количинама опет није због копа, јер је целог месеца на депонији било довољно руде – објашњава Делић. – Међутим, флотација је имала нешто предвиђених, нешто непредвиђених застоја. Једно време је радила са две млинске секције,  тако да је прерада мања и отуда подбачај од девет одсто – каже Делић. – Али, већ смо га “испеглали” бољим садржајем, па ће бакра у руди бити на предвиђеном месечном нивоу. Што се тиче јаловине, ту је учинак 67 одсто (неких 1,054 милиона тона) и, пошто је до краја месеца још два дана, неће бити значајније промене у процентима.
За седам месеци показатељи су слични.  Од предвиђених 5,867 милиона тона руде, дато је 5,667 милиона тона, односно 97 процената. Годишњим планом саџај метала био је предвиђен на 0,247%, а остварен је 0,269%. То је нешто преко плана тако да је и бакра у руди преко – уместо 14.076 тона, дато је 14.588. Што се тиче јаловине ту се подбацило тако да је уместо 12 дато 7,44 милиона тона, или 60 одсто плана.

Август се не издаваја по нечему посебном од претходних месеци. Било је неколико пљускова са грмљавином који су донели кратке прекиде у напајању струјом, али је успостављање електромрежа и уклањање наноса са путева ишло брзо. Транспортни систем је у августу боље радио. Њиме је превезено знатно више јаловине и тежња је да сва јаловина иде њиме, сем влажних хумусних партија из дела копа поред Кривељске реке. Оне ће се одлагати ближе како се не би трошило гориво за вожњу на планир.
Последњих месеци акценат је управо на раскривању тог дела копа према Кривељској реци где је погодна релација до транспортног система – кратка је и без успона – тако да су идеални услови за уклањање довољних количина јаловине. Са рудом иде по плану, каже Делић: – Имамо довољно миниране руде да завршимо овај месец и спремно наставимо. До краја септембра завршиће се и ремонт “ОК”-багера тако да ће, као пети, “ускочити” у производњу и олакшати припрему довољних количина руде. Два булдозера, грејдер и утоваривач су исправни и одржавају путеве, док трећи булдозер припрема отварање “Церова 2”. Бушење и утовар су на предвиђеном нивоу, а две цистерне свакодневно прскају прашину на путевима копа због близине села и услова рада. Месец је прошао без већих застоја, а дневни и велики сервиси камиона обављају се предвиђеном динамиком тако да је на точковима од 13 до 15 дампера.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…