Почетак Актуелно Рударство У „Кривељу“ седам одсто више руде и бакра од јунског плана

У „Кривељу“ седам одсто више руде и бакра од јунског плана

4 друго читање
0
0
1,515

 Повратак источном делу копа

 

За 28 дана у шестом месецу откопано 823.530 тона руде са 2.715 тона бакра и уклоњена половина од планираних 1,47 милиона тона јаловине. – Захвати на транспортном систему и појачано снабдевање деловима, пре свега за камионе, омогућиће да се флота повећа до 16 расположивих, од којих ће се – по речима управника Милана Делића – четири-пет и један багер вратити на исток копа (где се стало пре годину дана) и наставити ширење, а остали камиони и добро позиционирани багери дати планиране количине руде
КОП “КРИВЕЉ”
. – Крај јуна кривељски рудари дочекали су са оствареним планом на бакру и руди и пуном депонијом (са 70-ак хиљада тона руде), што је добра резерва да током јула неки застој код њих (од смену-две) не омете рад флотације. Како нам рече управник Милан Делић у шестом месецу било је планирано да се откопа 825.000 тона руде са средњим садржајем 0,271 одсто метала, која би дала 2.169 тона бакра. Требало је откопати и 1,47 милиона тона јаловине, што са рудом чини 2,295 милиона тона укупних ископина. Резултат је следећи:
За 28 дана јуна откопали смо 823.530 тона руде, што је око седам процената преко плана (за толико дана) и значи да ћемо већ данас – рече нам Делић 29. јуна – испунити месечни план. Седам одсто смо преко предвиђеног садржаја метала јер смо радили у текућем захвату на нешто богатијој руди и за наведени број дана достигли 2.715 тона бакра у њој. Што се тиче јаловине, позиција багера је била таква да смо морали да покупимо сву руду која нам је била на путу до јаловине у том делу копа тако да је остварење у раскривању на око 50 одсто планираног, а на укупним ископинама 70 процената. Међутим, за јул ћемо текући захват довести у такво стање да и са багером мање може да обезбеди планску количину руде, а да тај багер и четири-пет камиона у источном делу, где смо пре годину стали са раскривањем, наставимо ширење копа.

Петомесечје
Од планираних 4,152 милиона тона руде, за пет месеци откопано је 4,061 милион тона (или 98 процената планиране) углавном добре, флотабилне руде без оксида. Уместо просечног петомесечног садржаја од 0,279 процената бакра у руди, остварен је 0,304 одсто, што је скоро девет процената више, па је самим тим и више бакра у руди. Уместо планираних 11.218 тона, дато је 11.926 тона, што је шест одсто више од петомесечног циља. Али, на јаловини се све време било испод плана. – Од предвиђених 7,005 милиона – каже Милан Делић – дато је нешто преко 3,6 тако да смо нешто изнад 50 процената. Међутим, стварамо предуслове за убедљивију надокнаду подбачаја у раскривању у другој половини године.
Делић нам са задовољством рече да је током јуна започета интензивна допрема делова, а са њом и ремонт генератора, дизел и вучних мотора, санација пумпи и осталих склопова, сређивање трапова и шасија, како би се број расположивих камиона повећао на 16, па и 17. Тако би се у другој половини године интензивно уклањала јаловина и стварали услови за спокојнији рад на копу у смислу окткривања довољних количина руде, пошто се тзв. текући захват, силаском на ниже коте, полако сужава. – Доле је руда богатија – истиче Делић – али дугорочна перспектива копа по пројекту подразумева његово ширење и ми га настављамо. На транспортном систему су већ обављени ремонти и преправке, у ходу ће бити још неких дорада на чланкастом додавачу, пресипима, тракама и одлагачу да бисмо спремно дочекали излазак багера у источни део. Дакле, полако се “слажу коцкице” за “дизање” броја расположивих камиона и транспортног система ради планираног уклањања јаловине и дугорочног рударења.
На копу (где нема вегетације) у средишњем делу дана температуре су ових дана ишле преко 38 степени, а рудари су испољили спремност и за такве услове. Пре свега, поливањем саобраћајница спречавано је подизање прашине, како због људи који ту раде и близине села тако и страдања филтера и мотора. Мере противпожарне заштите доведене су на највиши ниво, проверене су све електромреже, механизација, повећана опрезност и дежурства да не би дошло до паљења камиона, багера, инсталација итд. – Предуезете су – додаје Делић – и мере заштите људи. Проверени су и оспособљени системи расхлађивања у новијим камионима, багерима, бушилицама, булдозерима… док је надзорно-техничко особље водило рачуна да они који раде на отвореном (минери, палиоци, електричари, људи на одводњавању) повремено одмарају склањајући се у хладовину како не би дошло до колабирања и здравствених проблема. На тај начин је завршаван и посао и чувано здравље запослених, па је јун протекао без повреда, хаварија, пожара. Предузимамо све мере да тако наставимо и наредних летњих месеци.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…