Почетак Актуелно Металургија У новој топионици монтирано и повезано 360 километара каблова

У новој топионици монтирано и повезано 360 километара каблова

2 друго читање
0
0
860

Завидна километража

 

РТБ. – У новој топионици, фабрици сумпорне киселине и свим пратећим објектима „технолошког чуда у Бору“ монтирано је и повезано тачно 359.466 метара свих врста каблова! Триста шездесет километара, то је тачно раздаљина коју, рецимо, треба да пређете до Шида који је тик уз границу са Хрватском. Или, ако бисте из Бора кренули за Темерин у Војводини. Ако бисте, пак, кабл развлачили до Новог Сада, остали би вам у рукама километри „непотрошеног“ материјала.

Ово је само детаљ који говори о величини и сложености модерне флеш-смелтинг технологије и нових погона за прераду бакра без дима. Реч је, наравно, о различитим врстама каблова, почев од грејних и оних за инструментацију, преко командно-сигналних каблова, комуникационих и оних за изједначење потенцијала, све до ниско и средњенапонских каблова.
Највише километара каблова различих типова и конструкција монтирано је у новој топионици – 154! Само километар и по краћи су они којима је повезивана електрична инсталација у новој фабрици сумпорне киселине, док је у новој енергани, рецимо, монтирано 14,4 километара каблова.
Све ове километре каблова постављало је и повезивало више од 200 електричара! У самој завршници изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине, на овим пословима било је ангажовано чак 250 људи, под будним оком десетак електроинжењера.
У нове металуршке објекте и инсталације, које је изградило 800 људи, уграђено је око 15.000 кубика бетона, монтирано је више од осам хиљада тона челичне конструкције, седам хиљада тона машинске опреме и више од хиљаду тона ватросталног и киселоотпорног материјала за озидавање пећи и судова у фабрици сумпорне киселине. Монтирано је много електрике, аутоматике, изолационог материјала, панела за фасадно облагање објеката, термичке изолације за судове, опрему, гасоводе, цевоводе. Уграђено је, такође, више од 10 километара цевних инсталација од угљеничног и нерђајућег челика, али и од фибергласа, а око 12 километара бакарних цеви уграђено је само за хлађење флеш пећи.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …