Почетак Актуелно Рударство У првом тромесечју поправљен резултат на раскривци у Кривељу за 15 одсто

У првом тромесечју поправљен резултат на раскривци у Кривељу за 15 одсто

0 друго читање
0
0
1,819
У првом тромесечју поправљен резултат на раскривци у Кривељу за 15 одсто

Офанзива на јаловину

Милан Делић: Додатни подстрек дају нам упоредни резултати из првог квартала прошле и ове године који кажу да смо сада на раскривци бољи за 300 хиљада тона. Наиме, у првом тромесечју 2017. склонили смо непуних 2,1 милиона тона раскривке, а ове године смо до марта успели да пребацимо 2,4 милиона тона. – У априлу, недељу дана пре истека месеца, кривељски рудари руду дали седам процената преко плана
У првом тромесечју поправљен резултат на раскривци у Кривељу за 15 одстоКОП „КРИВЕЉ“
. – Рудари се не радују без разлога пролећу и лепом времену јер, колико зими „шлајфују“ резултати, толико с пролећа све крене „петом брзином“. Климатски услови су се половином априла преко ноћи променили и допринели бољој расположивости транспортне и утоварне механизације, али и комплетног електросистема који је, због недавних обилних падавина, често „испадао“ из колосека и узроковао застоје.
У првом тромесечју поправљен резултат на раскривци у Кривељу за 15 одстоДословце смо до 5. априла имали залеђене путеве и бацали со, а онда смо нагло прешли на решавање проблема који долазе са лепим временом. Село је близу, па због прашине коју подигну камиони цистерне већ увелико прскају путеве. То је добро и због самих камиона и њихових мотора који се у ово доба године мање кваре. Електромрежа је сада стабилна, одводњавање добро функционише, а нема ни проклизавања трака и бубњева на транспортном систему, што се зимус често дешавало. С пролећем нам, у сваком случају, сваке године стиже мало више маневарског простора за већа остварења у производњи јер је тада, по традицији, расположивост транспортне и утоварне механизације, као и електросистема много већа. То се рефлектује и на резултате јер смо у априлу, недељу дана пре истека месеца, на руди били седам процената преко плана. За 23 дана ископали смо 720.289 тона руде и до краја месеца ћемо сигурно премашити планираних 870.000 тона – каже Милан Делић, управник највећег рудника у саставу РТБ-а Бор.
Делић наглашава да је у априлу садржај метала у руди био 0,273%, па су се из откопане руде, седам дана пре истека месеца, извукле 1.963 тоне бакра. Укупним ископинама за 23 дана априла додаје и 630.000 тона јаловине.
У првом тромесечју поправљен резултат на раскривци у Кривељу за 15 одстоСа доласком лепог времена крећемо у офанзиву на јаловину. Имамо додатни подстрек јер смо у првом тромесечју ове године у односу на исти период лане бољи за 300 хиљада тона. Наиме, у првом кварталу 2017. склонили смо непуних 2,1 милиона тона раскривке, а ове године смо за прва три месеца успели да пребацимо 2,4 милиона тона. Иако је то још увек испод плана, напредак од 15 одсто у односу на прошлу годину охрабрује и мотивише – истиче управник кривељског копа.
Стање путева, број камиона и расположивост транспортног система – додаје Делић – предуслови су за још боље учинке на јаловни, па увелико радимо на та три фронта. Путеве смо довели у пристојно стање булдозерима и грејдерима, а интензивно у радионицама оспособљавамо и флоту камиона. Сада ради 12, али ће до краја априла „на точковима“ бити 15 дампера. Уложено је доста у њихове виталне делове, који се сада ажурније допремају. Ужурбано се, зато, ремонтују и мотори, и редуктори, и трапови камиона, али и отклањају остали кварови – лакши у кривељској радионици, а сложенији захвати у борској.
Основни задатак рудара у овој години је да дају више раскривке јер је то, дугорочно посматрано, најважније за континуитет производње у Кривељу. Багер који са источног дела копа скида јаловину од септембра прошле године, до краја јуна треба да „загребе“ и прве количине руде одатле. А, те количине ће, по речима управника, са онима које се већ дају из текућег захвата и из дубљег дела копа, допринети стабилизацији производње и увести је у мирније воде, без тензија и трке за планом.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …