Почетак Актуелно Рударство У РББ-у јула преко милион тона руде и 1,3 милиона тона јаловине

У РББ-у јула преко милион тона руде и 1,3 милиона тона јаловине

5 друго читање
0
0
922

Кривељски коп се добро развија

 

Интензивно раскривамо западни део копа тако да не постоји никакава бојазан за континуитет откопа руде наредне године – каже Видоје Адамовић, тенички директор РББ-а. – Багеристи, возачи, флотери, јамци… дали све од себе да јула буду баш близу планских циљева
У РББ-у јула преко милион тона руде и 1,3 милиона тона јаловинеРУДНИЦИ БАКРА БОР
. – Багеристи и возачи на коповима, флотери у загушљивим халама, јамци на дубоким хоризонтима, потрудили су се да се овог, час врелог час кишовитог јула, уз бројне тешкоће и мере штедње, што више примакну планским циљевима. Захваљујући томе, у Рудницима бакра Бор крај месеца очекују са око 2.200 тона бакра у концентрату, што је око 90 процената плана. Притом ће, како нам рече Видоје Адамовић, технички директор РББ-а, количине од преко милион тона руде бити веома близу планским (око 98 процената) а биће уклоњено и око 1,3 милиона тона јаловине (углавном на кривељском копу), што је 80 одсто плана.
У РББ-у јула преко милион тона руде и 1,3 милиона тона јаловинеАдамовић сматра да се током јула у руднику „Велики Кривељ“ добро радило. Након неколико пехова, поново је покренут транспортни систем и сада преко 70 одсто јаловине њиме иде у стари борски коп. Крај јула очекује се са близу 1,3 милиона тона јаловине и пеко 830.000 тона руде средњег садржаја метала од око 0,27 одсто, што је близу 2.000 тона бакра у руди.
Могу да кажем да, упркос бројним тешкоћама и мерама штедње, развој копа иде у добром правцу – каже Адамовић. – Интензивно раскривамо његов западни део тако да не постоји никаква бојазан да наредне године имамо континуитет на руди. Тренутно на копу ради 15 тешких камиона, настојимо да „подигнемо“ још два, а раде и све бишилице, багери, пратећа механизација. Две ремонтоване пумпе су враћене на дно копа тако да је и одводњавање интензивно. Две цистерне стално обарају прашину на путевима копа ради бољих радних услова а и оближњег насеља.
У РББ-у јула преко милион тона руде и 1,3 милиона тона јаловинеКривељској флотацији ће у јулском остварењу плана недостајати само два-три процента, што је веома добар учинак у односу на план од 852.000 тона. Технички директор РББ-а очекује прераду преко 830.000 тона руде, а пошто је садржај бакра у руди нешто мањи, очекује се око 1.600 тона бакра у концентрату (без „Церова“). Из кривељске флотације се укупно очекује око 9.500 тона влажног концентрата који ће садржати око 19 одсто бакра. Флотација је стабилизовала производњу, а стигао је и пројекат за надвишење прве и друге бране јаловишта, чиме се отварају могућности за одлагање јаловине још скоро две године.
Пошто се крајем године завршава експлоатација лежишта „Церово 1“, сада се товари руда са дна тог копа, тако да је јаловине занемарљиво мало (пет-шест хиљада тона месечно). План откопа руде од 180.000 тона биће остварен са 95 процената, а како је јула товарена руда са нешто нижим садржајем метала (око 0,22 одсто) биће и нешто мање бакра. Опрема на копу „Церово“ задовољава поменути месечни капацитет, а што се тиче прве фазе прераде руде у тамошњем ПМС-постројењу крај јула се очекује са око 170.000 тона због тога што је руда са дна велике тврдоће.

Јама је током јула давала око 1.500 тона руде дневно и крај месеца ће дочекати веома близу планског циља. Биће прерађено преко 45.000 тона, што је само три-четири процента мање од планираног. Садржај бакра у овој руди далеко је бољи – каже Адамовић. – Износи око 0,88 одсто, тако да се из Јаме очекује преко 300 тона бакра у концентрату (а план је 336 тона). Борска флотација првенствено прерађује ту руду која се извезе из Јаме, као и топионичку шљаку и тзв. хладне материјале. Засад нема никаквих поремећаја у тој динамици, а ускоро се очекује и пројекат откопавања рудног тела „Т3“. Захваљујући стабилном раду модернизованих пећи, Кречана у Заграђу већ дуже задовољава потребе све три басенске флотације за комадним кречом. Увелико се раскрива „Коп 5“ тако да се у Загарађу очекује стабилна производња, поготово што је ремонтована и дробилица у поткопу. Запослени у Истражним радовима раде са три гарнитуре: у Јами, Малом Кривељу и на „Церову примарном“. Метража бушотина је нешто изнад плана, што значи да добро извршавају своје задатке.
У време ових великих жега – наглашава Адамовић – не могу а да не похвалим све раднике, а посебно оне који раде на коповима, у флотацијама, у Јами, где такође није лако. Са друге стране ми се боримо, да им коликогод можемо побољшамо радне услове, обезбедимо микроклиму и радни конфор. Машине, засад, добро раде и нисмо имали случај да нам нека откаже због високих температура.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…