Почетак Актуелно Рударство У РББ-у проширили намену нових цистерни

У РББ-у проширили намену нових цистерни

2 друго читање
2
0
944
У РББ-у проширили намену нових цистерни

Гасе ватру и прашину

 

 

Доградњом омањег резервоара и мешача, велике цистерне које се користе за поливање путева на басенским коповима, моћи ће да „произведу“ и „баце“ до 300 кубика пене која гаси и оне евентуалне пожаре на рудничкој и флотацијској опреми које вода не може
У РББ-у проширили намену нових цистерниЦЕРОВО
. – Мада је већ пао снег и није сезона пожара, на копу “Церово” новинарима је јуче представљено ново решење које може бити од велике користи приликом изненадних пожара на рудничкој и флотацијској опреми. Искуство је показало да је приликом сузбијања оваквих хаварија драгоцен сваки минут, па су у Руднику бакра Бор одлучили да додавањем неких делова оспособе велике нове цистерне за гашење и оних пожара који не могу да се сузбију обичном водом.
У РББ-у проширили намену нових цистерниПодсетимо да су копови у Кривељу, на Церову и Мајданпеку летос добили по једну аутоцистерну од 30 кубика и људи из РББ-овог Сектора за безбедност убрзо су почели да разматрају могућност проширења њихове намене и за гашење пожара. Како је реч о највећим цистернама у Европи, могућност њихове примене и у ове сврхе знатно ће побољшати противпожарну сигурност рудничких погона, а добро ће доћи Бору и Мајданпеку у време летњих пожара.
У условима када много тога нема, може се рећи да је ово још једна наша победа – каже Милош Стојановић, руководилац Сектора безбедности Рудника бакра Бор. – Иза нас је цистерна предвиђена за поливање путева на копу која носи 30 кубика воде, али нам је био проблем како да је користимо и кад се деси пожар у процесу или на некој машини, возилу… У РББ-у проширили намену нових цистерниВелики је ризик чекати да стигну ватрогасне цистерне из Бора. Због тога смо се обратили једној специјализованој домаћој фирми из Београда и она је, на наш предлог и према нашем техничком решењу, испоручила један мањи резервоар и мешач пене. Како у цистерни има 30 кубика воде, њеним мешањем са противпожарном материјом из тог дограђеног резервоара запремине једног кубног метра могу се направити 300 кубика пене! То је довољно да се, не дај боже, угаси читава једна фабрика.
Овим потезом РББ је, према Стојановићевим речима, разрешио велики проблем. Моћи ће да сузбије сваки пожар још у почетној фази. Он наглашава и ово: – Менаџмент РТБ-а, колико год је то могуће, настоји да се улаже у напредак свих басенских предузећа. Тако је и са цистернама, код којих нас ови додатни уређаји за гашење пеном коштају негде око 650 хиљада динара по возилу, а само један случај успешне интервенције отплатиће уграђену опрему.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

2 Коментари

 1. Vlada Bor

  7. децембра 2012. у 19:15

 2. Marko

  11. децембра 2012. у 22:43

  Ovo sto sam video fascinira me. Mislim da menadzment RTB-a napravio veliku stvar. Ako je tacno ovo sto pise sa kapacitetiom bor je dobio veoma mocno vatrogasno vozilo, i verujem da je medju najvecim na svetu…. Bravo Blagoje

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…