Почетак Безбедност и заштита У РБМ-у дан после страшне несреће у којој је живот изгубио рудар Т. М.

У РБМ-у дан после страшне несреће у којој је живот изгубио рудар Т. М.

2 друго читање
1
0
943

Рониоци жандармерије трагају за телом рудара

Још се утврђују околности које су довеле до таласа на језеру површинског копа “Јужни ревир” који је довео до несреће у којој је настрадао рудар
РБМ
. – Дан након стравичне несреће у којој је живот изгубио Т. М. (62), радник Рудника бакра Мајданпек, околности се још увек утврђују. На лице места изашао је рударски инспектор, полиција, рониоци жандармерије започели су потрагу за телом настрадалог рудара, а запослени у РБМ-у су у шоку због несреће у којој су изгубили колегу.
Шта се у ствари догодило у петак, 24. фебруара, у 13,30 утврдиће истрага. Очевици кажу да се муњевитом брзином, без неких наговештаја и како нико до сада тако нешто није видео, на језеру у површинском копу “Јужни ревир” створио талас који је у трену однео несрећног Т. М., трафо и кућицу у којој се дежурало уз три пумпе на одводњавању.
На тренутак сам застао, може да се каже, у близини места несреће, на рударском путу код “ОК”- багера чекајући да булдозер заврши свој рад и сасвим случајно бацио поглед на језеро. Видео сам таласе који су подигли понтоне тако да су они буквално лебдели на том таласу. Одмах сам позвао пословођу и јавио шта сам видео. Талас је био крајње неочекиван и тако нешто се никада није могло видети на овом језеру – испричао нам је Миле Марковић, возач тешког возила “Белаз 1”.
Љубиша Адамовић, чије је радно место у другој кућици из које се прати одводњавање, а удаљена је неких 300 метара од оне која је нестала у водама језера, додаје: – Видео сам велике таласе како ударају у ободе стена и потрчао доле да видим шта се догађа, али тамо више није било човека, кућице, никог… У тренутку је нестала и кућица и трафо, све
Површина језера је 26 хектара и да би се подигао талас висине пет метара требало је, кажу стручњаци, покренути 1,3 милиона кубних метара воде. Зна се да је непосредно пре несреће забележено више земљотреса у суседним земљама, да су те сеизмолошке активности регистроване и у Сеизмолошком заводу Србије, па се не искључује могућност да је и то имало утицаја на јачање воденог таласа до невероватних четири или пет метара, колико је морао да има да би дословце “прогутао” несрећног Т. М. и објекте на обали.
Рониоци жандармерије трагају за телом настрадалог. Околности које су довеле до стварања ударног таласа који је довео до ове несреће још увек се утврђују и након прикупљања свих чињеница моћи ћемо нешто одређеније да кажемо – рекао је Миланко Савић, републички рударски инспектор.

Мирослав Николић, колега настрадалог Т. М. који се у тренутку несреће налазио на три метра од кућице-контејнера коју је “усисао” талас и који се спасао само захваљујући присебности да се чврсто ухвати за каблове пумпног постројења, пуштен је из мајданпечке болнице где је, због претрпљеног шока, био задржан извесно време и на кућном је лечењу.
Само неколико минута пре несреће колега Т. М. је свратио до мене. Причали смо о свему, па и о пензији за коју се спремао, а потом се свако окренуо својим обавезама – прича Николић о ономе шта се дешавало: – Изненада, чуо сам неко шуштање као кад снажно дува ветар, видео таласе који долазе са друге стране језера, пожурио да искључим пумпе, да затворим вентиле и у тренутку када ме је вода већ запљуснула по ногама, ухватио сам се чврсто за електрокаблове, што ми је буквално спасло живот – каже овај рудар, несрећан због чињенице што свом колеги Т. М. није успео да спасе живот, као пре неких месец дана, када му је, због високог притиска, позлило.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Безбедност и заштита

Један коментар

  1. […] Preuzeto: kolektiv.co.rs […]

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…