Почетак Безбедност и заштита У Руднику бакра Мајданпек погинуо рудар Т.М. (62)

У Руднику бакра Мајданпек погинуо рудар Т.М. (62)

0 друго читање
0
0
1,065

„Прогутао” га талас рудничког језера висине четири метра!

 

РБМ. – Рудар Т.М. (1955.) погинуо је данас на свом радном месту, у кућици где је смештена једна од три пумпне станице за одводњавање површинског копа “Јужни ревир” у Мајданпеку. Несрећа се десила око 13 сати и 30 минута, а узрок јој је највероватније обрушавање земље са падине копа, јужно од места где су инсталиране пумпе..
По речима надлежних, а и јединог очевица ове страшне несреће, рудара Мирослава Николића, све се десило муњевитом брзином и без икакве најаве да ће се на рудничкој води подићи талас од невероватна четири метра. Да ли је евентуални узрок овоме земљотрес у суседној Бугарској, који је регистрован у Сеизомолошком заводу Србије, још увек није познато.
Претпоставља се да се одрон земље десио на јужној страни копа, јужно од места где су се налазила двојица рудара. Одрон је подигао мали талас који се, како се кретао ка супротној, северној страни копа, појачао, па је у повратном смеру, према казивању очевица, нарастао до димензија цунамија. Повратни талас дословце је “прогутао” рудара Т.М. и кућицу са пумпном станицом. Једини очевидац овог невероватног призора, рудар Мирослав Николић, у том тренутку налазио се три метра изнад контејнера којег је “усисао” талас. Он је још увек у шоку од онога што је видео и каже да га талас није повукао у језеро јер је био довољно прибран да се чврсто ухвати за каблове пумпног постројења које је одржавао. Мирослав је због претрпљеног шока смештен у мајданпечку болницу, али се осећа добро, нема повреде и није животно угрожен.
О овој страшној несрећи одмах је обавештена полиција и рударски инспектор који је, иначе, данас и био у Руднику бакра Мајданпек у редовном инспекцијском надзору. Вест о трагедији инспектора је затекла на путу ка Београду, па се он поново вратио у Мајданпек.
Истрага се наставља сутра.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …