Почетак Актуелно Металургија У току монтажа вертикалног млина за топионичку шљаку

У току монтажа вертикалног млина за топионичку шљаку

10 друго читање
0
0
964

Што ситније, то вредније

 

Уситњавањем шљаке на честице од 40 микрона, у млину који је технолошка новина не само у Србији, већ и у овом делу Европе, уз мање трошкове, побољшаће се искорићења бакра из шљаке флеш-пећи и конвертора и тако стићи, са садашњих 93, до 98 процената које гарантује нова флеш-смелтинг технологија
У току монтажа вертикалног млина за топионичку шљакуБОРСКА ФЛОТАЦИЈА
. – Данас је почела монтажа вертикалног млина какав се први пут уграђује не само у Србији, већ и овом делу Европе. Намењен је домељавању топионичке шљаке, што је практично трећи степен њеног уситњавања пре флотирања. Планирано је да се монтажа оконча за највише петнаест дана, што значи да ће у њему почети прерада прве шљаке из нове пећи. Како нам је рекао Јовица Анђеловић, руководилац пројекта, основни разлог што се овакав млин уграђује у Бору је тај што он омогућава, и то уз мање трошкове, да се осамдесет одсто шљаке која прође кроз њега уситни на честице величине 40 микрона! Тиме ће се знатно побољшати искоришћење бакра и са садашњих 93, стићи до 98 процената гарантованих новом флеш-смелтинг технологијом, а тиме и до већег профита.
У току монтажа вертикалног млина за топионичку шљакуКапацитет вертикалног млина је 42 тоне шљаке на сат, односно 340.000 тона годишње – каже Анђеловић. – У њему ће моћи да се преради 290.360 тона шљаке из флеш-пећи (са 1,4 одсто бакра) и 49.650 тона конверторске шљаке (са шест одсто бакра). Пуни се куглама које, као мељућа шаржа, уситњавају шљаку до поменутих 40 микрона. Уз ниске оперативне трошкове, млин доноси веће временско искоришћење (95 одсто) и зато има предност у односу на друге. Излазни гранулат је знатно ситнији тако да се при флотирању шљаке добија концентрат са више бакра, до 30 процената. Постижу се и знатне уштеде. Најпре у потрошњи електричне енергије, а онда и у временском искоришћењу. Троши 300 киловата за сат времена, што је далеко мање од хоризонталних млинова. Брзо се инсталира, мање је бучан и безбеднији је за руковаоце.
У току монтажа вертикалног млина за топионичку шљакуМлин је висок 11,5 метара, а пречника је 3,6. Његов мотор, како нам је објаснио Анђеловић, налази се на врху и системом редуктора и вратила покреће спиралу са манганским облогама. Са стране, у плашту млина, налазе се магнетне облоге које се не причвршћују вијцима, већ се магнетом лепе на зид плашта. Временом, од употребе све ситније, кугле се лепе за тај магнетни зид, постају његов део, и доприносе да се облоге плашта са унутрашње стране млина уопште не троше. За разлику од њих, облоге спирале се троше и мењају на годину – две, зависно од тврдоће материјала који се прерађује.
У току монтажа вертикалног млина за топионичку шљакуИспоручилац вертикалног млина је „Мецо Минералс“ и његово склапање започето је у присуству сервисера из Београда и Македоније, а по инструкцијама супервизора Џоша Фидлера (Josh Fidler) из САД. Упоредо са уградњом приводе се крају и инсталације за прву фазу прераде топионичке шљаке. Анђеловић сматра да ће млин бити монтиран и за мање од 15 дана, али у крајњем све зависи од сервисера јер, да би се остварили сви гаранцијски услови, строго се ради по инструкцијама компаније „Мецо Минералс“.
У току монтажа вертикалног млина за топионичку шљакуВертиклани млин уграђује АТБ ФОД Бор, односно његов подизвођач A&D WOOD из Свилајинца, коме је поверена изградња целокупног постројења за прераду топионичке шљаке. Овај вертиклани млин део је прве Б-фазе тог постројења. – Прву А-фазу, односно линију за дробљење шљаке, сачињену од једне „ХП“ конусне дробилице и вибро-сита завршили смо и пустили у рад још 24. децембра. Тиме смо већ повећали капацитет прераде шљаке за 20-ак процената јер је производ који иде ка млевењу ситнији (12 мм). Монтажом вертикалног млина завршићемо ту прву фазу изградње нове флотацијске линије за прераду топионичке шљаке из нове флеш-пећи, а треба рећи да она обухвата и уградњу облога на млину са куглама, уградњу примарне и секундарне хидроциклонске батерије – што је завршено – као и шест (од 10) пумпи које треба да стигну из Шведске.
У току монтажа вертикалног млина за топионичку шљакуУситњена минерална сировина из вертикалног млина слаће се на основно флотирање у старе машине марке „денвер 300“ и на пречишћавање у машинама типа „денвер 100“, док се (у другој фази радова током наредна три месеца) не испоручи комплетна нова линија од пет машина „РЦС 40“, за флотирање, и осам машина типа „РЦС 5“, за пречишћавање. И оне ће бити постављене у новој хали изграђеној између две старе у којој се управо поставља вертикални млин. Пратиће их и сви уређаји неопходни за аутоматски надзор и режим рада.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…