Почетак Актуелно Металургија У току најделикатнији захват у оквиру ремонта металуршке линије у Бору

У току најделикатнији захват у оквиру ремонта металуршке линије у Бору

3 друго читање
0
0
615

Мења се катализатор у контактном реактору Сумпорне

 

Тамо где је температура до пре само пар дана била невероватних 620 степени, у првој етажи контактног реактора фабрике сумпорне киселине, одабрана екипа басенских радника обучена у специјална заштитна одела, ушла да замени катализатор и просеје контактну масу. – Б. Спасковски: Јуче је температура оборена на 350 степени, а данас је већ на 50 и, људи сада могу да раде. Очекујем да ћемо до наредног викенда имати пројектоване параметре, па епизодних загађења ваздуха више неће и не сме бити
У току најделикатнији захват у оквиру ремонта металуршке линије у БоруРТБ
. – Уз све мере опрезности и безбедности, у присуству генералног директора Рударско-топионичарског басена Бор Благоја Спасковског, јутрос је почео и један од најделикатнијих захвата у оквиру ремонта металуршке линије. Реч је о замени катализатора у контактном реактору нове фабрике сумпорне киселине који је страдао у пожару марта 2015. године.
У току најделикатнији захват у оквиру ремонта металуршке линије у БоруОпрему оштећену пожаром нисмо могли раније да заменимо јер од канадског СНЦ Лавалина, пројектанта и извођача радова, нисмо на време добили све делове. Тек пре четири дана из Белгије је стигао и последњи елемент, ванадијум-пентоксид – рекао је Спасковски.
Након поступног хлађења рекатора, екипе одабраних радника Сумпорне, Топионице, Електролизе, Јаме – обучене у специјална заштитна одела – закорачиле су у његову прву етажу где је температура пре само два дана била 620 степени!
Јуче је температура оборена на 350 степени, а данас је већ на 50. И, људи, ево, могу да раде. Очекујем да ћемо до наредног викенда имати пројектоване параметре, па епизодних загађења ваздуха више неће и не сме бити – додао је Благоје Спасковски.

Ремонтом електростатичког филтера и контактног реактора, делова који су највише оштећени у прошлогодишњем пожару у новој фабрици сумпорне киселине у Бору, створиће се услови за пројектовану вучу гасова из топионице, а тиме ће бити елиминисана и спорадична епизодна загађења града и околине која су се дешавала од пожара наовамо.
Бољем раду нових постројења допринеће и превентивне интервенције (замена панела) на котлу-утилизатору у коме се гасови из флеш-пећи подвргавају првом хлађењу.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Градској „Топлани“ без накнаде уступљени опрема и постројења у старој Енергани

Србија Зиђин Копер помаже грејну сезону у Бору Пошто је процес производње енергије у градс…