Почетак Актуелно Металургија У току замена катализатора у реактору нове Сумпорне

У току замена катализатора у реактору нове Сумпорне

4 друго читање
0
0
859

 Синоћ почело просејавање контактне масе

У току замена катализатора у реактору нове СумпорнеНОВА СУМПОРНА. – Уз све мере опреза, у присуству генералног директора Рударско-топионичарског басена, Топионице и рафинације, Рудника бакра Бор, стручних људи који воде ремонт, људи задужених за безбедност, јуче у поподневним сатима започео је, а данас увелико тече један од деликатнијих захвата ремонта нових постројења. Реч је о замени катализатора у контактном реактору нове фабрике сумпорне киселине који је оштећен прошлогодишњим пожаром.
У току замена катализатора у реактору нове СумпорнеНакон поступног хлађења реактора, синоћ су екипе одабраних радника Сумпорне, Топионице, Електролизе, Јаме – обучене у специјална заштитна одела – закорачиле у његову прву етажу где је само пре два дана температура била 620 степени! Отпочели су вађење и просејавање катализатора (ванадијум-пентоксида) са циљем да се оним чији квалитет задовољава, само допуне новокупљене количине за замену које су пре четири дана стигле у фабрички круг. Унутар етаже је 70 кубика катализатора и, уколико све тече по плану – како рече Зоран Алексов, управник нове фабрике сумпорне киселине – замена треба да се заврши за четири смене.

На једном од четири мокра електростатичка филтера, а реч је о „Д“-филтеру који се упалио 31. марта прошле године, такође се убрзано ради. Комплетна опрема из његове унутрашњости демонтирана је и извађена, а нова спремна за убацивање. Његовим ремонтом и заменом катализатора на првој етажи контактног реактора, који су претрпели највећа оштећења пожаром, очекују се услови за пројектовану вучу гасова из топионице, а тиме и елиминисање епизодних загађења града и околине. Бољем раду нових постројења допринеће и превентивне интервенције (замена панела) на котлу-утилизатору у коме се гасови из флеш-пећи подвргавају првом хлађењу.
Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…