Почетак Безбедност и заштита Учестали напади на имовину Serbia Zijin Copper

Учестали напади на имовину Serbia Zijin Copper

7 друго читање
0
0
1,494

За недељу дана преко 50 неовлашћених упада у круг компаније

У покушају да украду метални отпад прошле седмице евидентирано је 859 особа, а једанаесторо њих предато је полицији. У неколико наврата дошло је и до туче, повређена су четири радника обезбеђења, а интервенисала је и полиција. Спречено отуђење око две тоне разног металног материјала, каже Саша Перишић
SZC
. – Само у току једне седмице догоди се да преко 50 пута крадљивци секундарних сировина покушају, а понекад и успеју, да украду метални отпад из круга Serbia Zijin Copper. У томе их не спречавају ни зид, који је око својих металуршких погона компанија изградила у Топионици, а који они све више оштећују, ни видео-надзор, а ни чињеница да ће морати да се суоче са службеницима фирме која обезбеђује компанијску имовину и са полицијом. Нико од њих, а за недељу дана их буде регистровано и преко 850 са том намером, не преза ни од тога да се физички обрачуна са запосленима, физичко-техничким обезбеђењем или полицијом, која скоро свакога дана интервенише.
За недељу дана догодила су се 54 упада “трећих лица” са јасном намером отуђења имовине. У покушају да украду метални отпад евидентирано је 859 особа, а једанаесторо њих предато је полицији. У неколико наврата дошло је и до туче, повређена су четири радника обезбеђења, а интервенисала је и полиција. Спречено је отуђење око две тоне разног металног материјала, отпадног бакра, жице, лимова и то је резултат ове неславне статистике у протеклих седам дана – каже руководилац Сектора за безбедну производњу Саша Перишић.
То да је њих 859 за недељу дана ушло у круг компаније 54 пута можда ће некоме звучати невероватно, па зато фотографије и снимци видео-надзора “говоре” боље од речи.
Иако се више секундарних сировина украде него што се открије и одузме, директна штета од крађа је минимална у поређењу са застојима у производњи и хаваријским оштећењима постројења изазваним крађама, а о евентуално изгубљеним људским животима и да не говоримо. У крађама углавном учествују локални Роми, мада је полиција у неколико наврата приводила и изгреднике из других градова.
Има и доста жена и деце, а закон каже да се над децом испод 14 година и женама које су у другом стању или кажу да су трудне не сме примењивати сила. Такође, оружје се може употребити само у крајњој нужди, што је за процену веома дискутабилно. Како онда реаговати у ситуацији када до сукоба дође са 30 људи, који у рукама имају металне предмете којима могу нанети тешке повреде? Службеници обезбеђења који имају искуства кроз поступке у тужилаштву и на суду, кажу да имају утисак да су код надлежних државних органа лопови заштићенији од њих – истиче Перишић.
Док не дође до промене законске регулативе у овој области, полиција, тужилаштво и суд раде свој посао по важећим законима, а борба непрестана у “игри лопова и жандара” и даље траје. Зато је неизоставно потребно да се прописи око набавке, дистрибуције и откупа секундарнх сировина усагласе са потребама привреде.
Позивамо све оне који имају ингеренције да регулишу откуп секундарних сировина како би сви они који доносе прикупљени метал имали обавезу да се евидентирају, али и да докажу порекло секундарне сировине – апелује Перишић.
Serbia Zijin Copper ће због све учесталијих напада на имовину ангажовати још једну компанију која се бави физичко-техничким обезбеђењем.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …