Почетак Актуелно Металургија Успешно завршен ремонт Сумпорне и Топионице

Успешно завршен ремонт Сумпорне и Топионице

6 друго читање
0
0
1,158

Дуваљка ради пуним капацитетом

 

Дуваљка је „срце“ Сумпорне која „извуче“ и пребаци у фабрику 155.000 кубика сумпор-диоксида на сат, од кога су до пре три године две трећине (100.000 кубика) ишле у ваздух и тровале грађане, а само 50.000 кубика „превођено“ је у сумпорну киселину. Сада се сва количина „преводи“ у киселину и из ње у Прахову добија вештачко ђубриво – рекао је генерални директор РТБ-а Благоје Спасковски. – Постројења припремљена да наредних 12 месеци раде без застоја, са временским искоришћењем преко 98 процената
Успешно завршен ремонт Сумпорне и ТопионицеРТБ
. – Успешно је завршен ремонт који се, иначе, ради једанпут годишње. Овог пута смо ремонтовали главну дуваљку у Фабрици сумпорне киселине. Ремонт су обавили наши људи, мајстори уз помоћ инструктора из „Сименс“-а. Дуваљка је „срце“ ФСК-а која „извуче“ и пребаци у фабрику 155.000 кубика сумпор-диоксида на сат, отровног гаса од којег су до пре три године две трећине (100.000 кубика) ишле у ваздух и тровале грађане, а само 50.000 кубика „превођено“ је у сумпорну киселину. Сада се свих 155.000 кубика „преводи“ у киселину и из ње у Прахову добија вештачко ђубриво које држава Србија више не увози, већ производи управо из овог инпута (улаза) – сумпорне киселине из фабрике РТБ-а Бор. Ремонтом смо припремили постројење да наредних 12 месеци ради без застоја, са временским искоришћењем преко 98 процената, и да може изводити пројектоване параметре.
Успешно завршен ремонт Сумпорне и ТопионицеОво је данас у кругу Фабрике сумпорне киселине изјавио Благоје Спасковски, генерални директор РТБ-а, уз честитке свим радницима, инжењерима, стручним људима и мајсторима који су учествовали у ремонту и успели да га „скрате“ за два дана (трајао је шест од предвиђених осам дана). Челни човек комбината бакра је додао да је производња почела, постројење ради изузетно добро, пуним капацитетом, знатно боље него последњих неколико дана пре ремонта.
Осим дуваљке, ремонтовани су сви пратећи објекти – флеш-пећ у Топионици (президан је сводни, кровни део), скрубер, „закрпљени“ сви цевоводи који су се временом истрошили, што је и нормално јер фабрика ради годину дана, сви приступни прилази и одлазни путеви на самом постројењу, прегледане електроинсталације, све дотерано на полазне параметре и спремно за рад наредне године.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…