Почетак Актуелно Рударство Велика реконструкција у флотацији „Велики Кривељ“

Велика реконструкција у флотацији „Велики Кривељ“

1 друго читање
0
0
1,002

Концентрат за нову топионицу

 

Прва велика реконструкција у Флотацији „Велики Кривељ“ урађена је после пуне три деценије. – Циљ је да концентрат бакра буде квалитета 21 одсто и искоришћење 87 процената. – Весна Павлов: Прерадом 18 милиона тона руде годишње добићемо концентрат бакра који ће квалитетом задовољити потребе нове топионице
Велика реконструкција у флотацији „Велики Кривељ“РТБ Бор, ФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – После пуних 30 година рада у Флотацији „Велики Кривељ“ Рудника бакра Бор урађена је прва велика реконструкција са циљем да концентрат бакра буде квалитета 21 одсто и искоришћење 87 процената. Током планиране реконструкције уграђене су хидроциклонске батерије и нове флотацијске машине велике запремине од 40 и сто кубика (од сто за основно флотирање минерала бакра и од 40 кубика за пречишћавање). Иако је технолошки процес у фази уходавања, већ сада се види да опрема даје очекиване резултате у квалитету и искоришћењу бакра у концентрату.
Велика реконструкција у флотацији „Велики Кривељ“Завршили смо велики посао јер су урађени и грађевински и машински радови. Остаје још да у наредних месец дана уградимо анализаторе и аутоматизацију технолошког процеса производње да би реконструкција комплетно била завршена – каже дугогодишња управница Флотације Весна Павлов, која је, после осам месеци проведених у Сектору за развој РББ-а, од краја августа поново на челу погона Флотација „Велики Кривељ“.
Сада је месечна прерада кривељске и церовске руде у флотацији око милион и сто хиљада тона, док је просечна месечна производња бакра у концентрату око 2.100 тона. Руда са „Церова“ и даље се флотира у старим флотацијским машинама запремине 14 кубика, али купљене су нове машине од сто кубика, па се очекује да до краја године и тај део буде аутоматизован:
Велика реконструкција у флотацији „Велики Кривељ“Тада ће прерада и кривељске и церовске руде достићи око 13 милиона тона годишње. Отварањем рудника „Церово 2“ капацитета 5,5 милиона тона руде годишње (радови треба да почну упролеће идуће године) укупна годишња прерада руде у кривељској флотацији биће 18 милиона тона. Са таквом прерадом руде добићемо концентрат бакра који ће квалитетом задовољити потребе нове топионице – истиче Весна Павлов.
Са повећањем производње и трошкови, пре свега електричне енергије, биће за десетак одсто нижи него до сада. Али повећање производње отвара и потребу за одлагањем веће количине флотацијске јаловине. Сада се јаловина смешта у поље 1 које чине бране 1а и 2а. За већи капацитет прераде предвиђено је надвишење и ојачање постојећих брана. Посао је обиман и радови су започети, што ће омогућити смештај флотацијске јаловине у наредне три до четири године, а онда се планира или изградња поља 3 (четврта брана), или прелазак на нову технологију, односно депоновање јаловине у облику пасте у стари борски површински коп.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…