Почетак Актуелно Рударство Велики скок у раскривању рудника „Велики Кривељ“

Велики скок у раскривању рудника „Велики Кривељ“

1 друго читање
0
0
1,202

Поправили месечни учинак на јаловини за 40 одсто

 

Са 640 хиљада тона јаловине, колико су уклонили јануара прошле године, кривељски рудари сада дошли на милион и 105 хиљада. – Добар ритам раскривања источног дела копа гарантује испуњење рударског плана проширења лежишта и долазак до прве руде на тој локацији у јуну
Велики скок у раскривању рудника „Велики Кривељ“КОП КРИВЕЉ
. – Рудари највећег лежишта бакра у саставу Рударско-топионичарског басена Бор, површинског копа „Велики Кривељ“, годину су почели са непуна два милиона тона ископина у јануару. За месец дана откопали су 855 хиљада тона руде и уклонили чак милион и 105 хиљада тона јаловине. Велики скок у односу на исти месец прошле године забележен је у раскривању рудника, пошто је тада скинуто само 640 хиљада тона јаловог материјала.
Јануарски учинак је вредан пажње јер је „на јаловини“ бољи за чак 40 одсто од лањског – каже управник копа „Велики Кривељ“ Милан Делић. – Томе је допринео добар ритам у раскривању источног дела копа, који смо успоставили око Божића, па сада и одатле возимо јаловину ка транспортном систему – објашњава Делић.

Планско проширење копа „Велики Кривељ“, започето прошле године изласком једног багера „на исток“, биће заокружено до јуна, када ће му се придружити још један. Сходно рударским плановима, тада ће се тамо стићи до прве руде.
Дотле, како каже управник, месечне количине руде бакра кретаће се између 830 и 900 хиљада тона, што је у овој фази максимум који може да се преради у кривељској флотацији.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Редовно одржавање опреме кључ за боље еколошке ефекте и већу ефикасност борске топионице

Десетодневна контрола рада металуршких агрегата У оквиру застоја још једном су прегледана …