Почетак Актуелно Металургија Вертикални млин монтиран и успешно тестиран

Вертикални млин монтиран и успешно тестиран

2 друго читање
0
0
656

Пробни рад од среде 

Млин је монтиран за 12 дана и јуче проверен, како то инжењери кажу, „на хладно“, са куглама и водом, а од среде почиње и пробни рад са материјалом за који је и одабран, а то је топионичка шљака
Вертикални млин монтиран и успешно тестиранБОРСКА ФЛОТАЦИЈА
. – Монтажа вертикалног млина започета 24. марта завршена је, како је и прогнозирао руководилац пројекта Јовица Анђеловић, за мање од 15 дана. Тачније, урађена је за 12 дана и петог априла поподне успешно је обављено и његово једносатно тестирање. То је учињено након претходне провере свих функционалних и параметара сигурности. Тест је започет са 18 тона кугли, да би током тог првог укључења постепено додавано још тако да је сада у њему 28 тона. Млин је тестиран, како то инжењери кажу, „на хладно“, са куглама и водом, а од среде почиње и пробни рад са материјалом због којег је и одабран, а то је топионичка шљака.

Подсетимо да инсталирање вертикалног млина, које обавља АТБ ФОД Бор, односно његов подизвођач А&Д WООД из Свилајнца, представља крај прве фазе изградње нове линије за прераду топионичке шљаке у борској флотацији, а у склопу великог пројекта изградње нове топионице и фабрике сумпорне киселине. Из прве фазе преостало је још мало послова на електроповезивању десетак муљних пумпи, као и компресора који ће снабдевати ваздухом вертикални млин, односно хидроциклонске батерије.
План је да се монтажа прве фазе флотацијске линије за прераду шљаке оконча у среду, осмог априла – каже Анђеловић. – До тада би требало све да завршимо, да отпочне пуњење млина материјалом, а за њим и пробни рад. Млин је тестиран по упутствима и уз сталан надзор супервизора из компаније „Мецо Минералс“ која га је испоручила. До среде ће бити спремни за пуштање и остали агрегати на тој линији. Разлог што они нису завршени заједно са млином је недавни пожар у трафо-станици борске флотације. Међутим, најпре су санирани оштећени ормани и трафо како би се покренула најпре једна, па друга млинска секција. План је да се сви ормани заврше закључно са сутрашњим даном, а онда следи испитивање и пробно пуштање у рад свих агрегата који ће пратити и допремати материјал у вертикални млин. О карактеристикама вертикалног млина, који је технолошка новина не само у Србији него и у овом делу Европе, говорили смо у неколико наврата, али ваља поновити да уз мањи утрошак електричне енергије и тзв. медија, облога, он доноси већа и временска и искоришћења бакра, лако се њиме управља и лако се одржава, ниски су оперативни трошкови, а дуг му је радни век. Капацитет млина је 42 тоне сировина на сат, а ради са мање буке и мање вибрација од хоризонталних. То је потврдио и једноставан експеримент током тестирања када је супервизор ставио новчић на обрађену површину млина и новчић се није макао за све време теста, што значи да су вибрације готово једнаке нули.
Подсетимо и да ће се у вертикалном млину обављати домељавање, одноно трећа фаза млевења које започиње у млину са шипкама. Честице руде или шљаке потом одлазе у млин са куглама, а завршавају у вертикалном млину из кога излазе уситњене до 40 микрона. Одатле ће, док се не поставе нове машине, ићи на основно флотирање и пречишћавање у старе, али обновљене, флотационе машине марке “Денвер”. Монтажа пет машина типа РЦС 40 (од по 40 кубика) за основно и контролно флотирање, као и осам машина типа РЦС 5 (од по пет кубика), за пречишћавање, планирана је у другој фази изградње нове линије за прераду топионичке шљаке када треба да се заврши и зграда у којој ће оне бити смештене.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…