Почетак Актуелно Металургија Вертикални млин пуштен у пробни рад

Вертикални млин пуштен у пробни рад

5 друго читање
0
0
1,417

Старт без проблема

 

Јуче поподне у млин су убачене прве количине шљаке и дванаесточасовна проба, током које је на сваки сат мерена ампеража и температура виталних тачака, протекла је без проблема. – „Припреме су добро обављене, добро смо сарађивали и инсталирали млин брже него што је планирано“ – каже Џош Фидлер, супервизор из компаније „Мецо Минералс“, и додаје: „Допали су ми се ваши људи, храна, а памтићу и поглед са терасе хотела на дивно Борско језеро
Вертикални млин пуштен у пробни радБОРСКА ФЛОТАЦИЈА
. – Јуче, осмог априла, завршена је прва фаза линије за флотирање топионичке шљаке и пуштен је у пробни рад вертиклни млин какав у РТБ-у досад није коришћен. Како нам је рекао Јовица Анђеловић, руководилац пројекта, око 17 сати у млин су убачене прве количине шљаке, пошто су претходно повезане све инсталације и пратећи агрегати. Док не стигне шљака из нове топионице, оператери борске флотације имаће таман толико времена да са старом шљаком уходају нови млин и остале машине и доведу све технолошке параметре на ниво који ће гарантовати што мање губитке у производњи и што веће искоришћење бакра из шљаке.
Вертикални млин пуштен у пробни радПуштање млина у пробни рад протекло је без икаквих проблема на задовољство свих нас који смо учетсвовали у овом послу – каже Анђеловић. – Посебно бих похвалио раднике РББ-а који су се изузетно потрудили да доведу у ред стару опрему и „упаре“ је са новом како би млин могао да стартује. Супервизор компаније „Мецо Минералс“, која је испоручилац опреме, све време је пратио монтажу, тестове опреме и почетак рада како вертикалног млина тако и линије пумпи, па и хидроциклона који су у систему прве фазе нове линије за прераду шљаке. Све радове је извео АТБ ФОД Бор са својим подизвођачем A&D WOOD-ом из Свилајнца.
Вертикални млин пуштен у пробни радПробни рад, како нам је објаснио Анђеловић, подразумевао је непрекидан дванаесточасовни рад током којег се на сваки сат мерене температуре виталних тачака млина, као што су лежајеви, а мерене су и ампераже, да би се видело оптерећење млина. Млин је потом заустављен да би се затегли сви завртњи на тзв. моменте прописане процедурама и да би се, по потреби, допунио куглама. Након ове операције, данас је уследило потписивање записника о примопредаји и почели су да теку гаранцијски услови за опрему уграђену у првој фази.
О предностима вертикалног млина говорили смо више пута, а како ће се показати у даљем раду и шта ћемо добити као коначни циљ, видећемо – додаје Анђеловић. – Али, надамо се да ћемо већ са старом шљаком добити боље резултате (знаћемо их већ после Ускрса), а верујем да ћемо, чим крене нова топионичка шљака, имати оно што сви очекујемо, а то је веће искоришћење бакра из ње.
Упоредо са припремама за монтажу вертикалног млина и пратеће нове опреме, урађен је и ремонт старе. Репарирани су млинови са куглама и шипкама, монтиране две нове хидроциклонске батерије, једна за млин са куглама, друга за вертикални. Сам вертикални млин намењен је трећем степену млевења или домељавању, а у систему су и цевоводи заједно са муљним пумпама. Уграђено је девет таквих пумпи од којих је пет почело да ради, а четири су у резерви. Флотирање ће се још неко време обављати на старој ремонтованој опреми док се не уграде нове флотационе машине.
Вертикални млин пуштен у пробни радСве је ишло како треба и за 11 дана смо инсталирали млин – рече нам Џош Фидлер (Јосх Фиедлер), супервизор из „Меца“. – То је прилично брзо ако се има у виду да је план био да се посао обави за две недеље. С обзиром на то да се овакав млин овде први пут инсталира, задовољан сам како је све било припремљено. Верујем да ће за следећи бити још боље, каже у шали млади стручњак из Сент Луиса у Мисурију (САД). – „Мецо“ је само у Шведској инсталирао шест великих вертикалних млинова, а доста их је и у Канади, Русији, Јужној Америци… Јер, њихове главне предности су мањи трошкови одржавања (имају мање делова), високо временско и искоршћење метала, веома фино млевење, заузимају мањи простор у погонима, брже се (де)инсталирају… Сарадња са људима из РТБ-а била је добра, разговарли смо, договарали се, и ако бих је оцењивао од један до десет, оцена би била осмица. Најважније је да се нико није повредио!
Вертикални млин пуштен у пробни радКао специјалиста не само за вертикалне, већ и хоризонталне млинове, господин Фидлер је радио широм света: у Русији, Канади, Шведској, Турској, Перуу, Чилеу… Посао у Бору се, како рече, није много разликовао од оних у поменутим земљама, али допали су му се наши људи, храна, и радо ће се вратити на неки нови посао. Не крије ни своје одушевљење смештајем у хотелу „Језеро“ на Борском језеру: „Нисам очекивао да у овој забити постоји такав хотел“ – каже Џош. – „Дуго ћу памтити поглед са моје терасе на дивно Борско језеро.“
Управник Борске флотације Саша Милић рече нам да су његови људи прошли обуку, тренинге, које су држали „Мецо“ и „Микрокотрол“, фирма која је дизјанирала и монтирала систем за управљање млином, тако да су спремни да њиме рукују: – Предстоји нам да технолошки „снимимо“ процес и да видимо шта добијамо од вертикалног млина. Вертикални млин пуштен у пробни радОн је, подсетићу, дизајниран за нову топионичку шљаку и већ смо спремни да је прихватамо. Млин је само део реконструкције овог (пра)старог погона и у следећем кораку следи инсталирање нових флотационих машина и анализатора. Тиме ће бити комплетиран процес прераде нове топионичке шљаке, али млин већ испробавамо са старом. Подсетићу да од почетка године у борској флотацији ради нова линија дробљења, сада смо ево комплетирали млевење и остаје још линија за флотирање. Радимо једно по једно, људи су обучени, сада се договарамо шта да пуштамо, шта да заустављамо, шта да контролишемо, шта да мењамо у ходу. За месец-два следи прва инспекција млина од стране испоручиоца, што је такође редовна процедура.
Завршетком посла задовољан је и Иван Анђеловић, заменик руководиоца пројекта: – Било ми је част и привилегија да будем део тима који учествује у монтажи вертикалног млина као једне технолошке новине у нашој фирми и овом делу Европе. То је био велики изазов, имали смо пуно проблема које смо решавали у ходу, уједно учећи, и сада нам само остаје да пратимо рад млина, да видимо како ће се показати и да ли ће испунити наша очекивања.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…