Почетак Актуелно Металургија Влада Србије обезбедила 30 милиона евра за завршетак нове топионице у Бору

Влада Србије обезбедила 30 милиона евра за завршетак нове топионице у Бору

4 друго читање
0
0
1,077

Дата сагласност за кредит код Фонда за развој

 

Рударско-топионичарски басен Бор добио сагласност да се задужи код Фонда за развој и подигне кредит од 30 милиона евра за завршетак нове топионице. – Б. Спасковски: Актуелна Влада донела је много је добрих одлука, али ова о подршци за кредит је најбоља и, у исто време, обавезујућа за мене и моје сараднике. Ја јесам руководилац градилишта, пратим и водим све што се тамо ради, али имам и контролу из Владе. Зато и овога пута кажем: нову топионицу ћемо сигурно завршити до краја ове године
Влада Србије обезбедила 30 милиона евра за завршетак нове топионице у БоруРТБ
. – Држава је дала сагласност Рударско-топионичарском басену Бор да се задужи код Фонда за развој и подигне кредит од 30 милиона евра за завршетак нове топионице. Ово је, пред осталог, закључено на седници Владе Србије, 13. септембра, а тиме је само потврђено оно што је премијер Александар Вучић средином јула обећао Боранима приликом његове последње посете Басену.
Влада Србије обезбедила 30 милиона евра за завршетак нове топионице у БоруМного је добрих одлука које је актуелна Влада донела, али је за РТБ, Бор и грађане Бора набоља управо ова да се подржи кредит од 30 милиона евра за завршетак нове топионице и фабрике сумпорне киселине. С друге стране, ова одлука мене и моје сараднике обавезује да пројекат окончамо на време. Ја јесам руководилац градилишта, пратим и водим све што се тамо ради, али имам и контролу из владе. Свакодневно сам на вези са премијером Александром Вучићем који помно прати напредак на градилиштима, па зато и овога пута кажем: нову топионицу ћемо сигурно завршити до краја ове године! – изјавио је генерални директор РТБ-а Бор Благоје Спасковски.

Велико интересовање за РТБ

Влада Србије обезбедила 30 милиона евра за завршетак нове топионице у БоруУ следећој години, како је најавио Спасковски, очекује се технолошко уходавање и већ у другој половини 2015. нормална производња. – Добићемо коначно чисто небо, а грађани Бора дефинитивно ће изаћи из „логора“ јер су они, то морам да кажем, 100 година били у „гасном логору“. Побољшаћемо економију РТБ-а, повећаћемо наше учешће у бруто друштвеном производу Србије и, испред свега, повећаћемо број запослених. Из тога нас очекује велики посао, развој рударства, позив већинским стратешким партнерима да уложе у „Церово“, „Борску реку“, „Чока Марин“. Влада Србије обезбедила 30 милиона евра за завршетак нове топионице у БоруДа уложе у опрему, у отварање рудника, а то ће омогућити нова радна места, бољу економију и повећање БДП-а Србије. А, интересовање за РТБ Бор велико јер је у свету све мање метала, а садржај бакра у руди опада. Зато велики светски произвођачи желе да се обезбеде тиме што би ушли у „Бор“ који је готово неисцрпан. Ми данас имамо милијарду и 355 милиона тона оверених рудних резерви, а у њима се крије пет милиона тона бакра и око 200 тона злата. Још милијарду и по тона руде постоји у деловима који нису потпуно истражени, то су тзв. „Д“ резерве, тако да је огромно богатство око нас, богатство које РТБ може учинити брендом Србије – рекао је Спасковски.

Шесто радника на градилиштима

Влада Србије обезбедила 30 милиона евра за завршетак нове топионице у БоруНа оба градилишта, и на новој топионици и на фабрици сумпорне киселине, радови се из дана у дан захуктавају и све је подређено једном циљу – механичком завршетку највећег и најсложенијег еколошког, економског, технолошког и грађевинског пројекта у региону до краја ове године. Локалне радове обавља двадесетак подизвођачких фирми и сви они интензивно монтирају челичне конструкције, опрему, цевоводе, електрокаблове, излоације, елементе инструментације. Свакога дана на градилиштима ради више од 600 људи – непосредних извршилаца, али и оних који су задужени за надзор, логистику, безбедност.
Влада Србије обезбедила 30 милиона евра за завршетак нове топионице у БоруРуководилац свих електрорадова на пројекту „нова топионица“ Мирко Грчић, у делу где се монтира комплетна електроопрема за развод и напајање електричном енергијом, дакле тамо где је управљачко и енергетско „срце“ нове топионице, новинарима је казао: – Са овог места и са централног пулта моћи ћемо да пратимо комплетне параметре процеса и подешавамо их. Знаћемо у сваком тренутку како нам раде уређаји, дакле цео процес биће аутоматизован, што до сада нисмо имали. Само на овим објектима треба положити и монтирати 65 километара енергетских и командно-сигналних каблова, а досад је монтирано преко 35 километара. Наш је план да до 25. новебра повежемо све каблове, а тиме се стварају предуслови да у року завршимо комплетну монтажу електроопреме, повезивање и функционално испитивање „на хладно“ – рекао је Грчић.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Отворена изложба фотографија “Зелени хоризонти: Уметност одрживог рударства у Србија Зиђин Копер”

Јавности представљени најзначајнији еколошки пројекти у Бору и Мајданпеку Иако је посао у …