Почетак Актуелно Металургија Временске (не)прилике нису наудиле Фабрици сумпорне киселине

Временске (не)прилике нису наудиле Фабрици сумпорне киселине

6 друго читање
0
0
957

Наменски праве слабију киселину

 

До новембра се производи киселина са 98 одсто, а после тога (до априла) са 94,5 процената, која може да „издржи“ и минус 30 степени Целзијусових. – Отказала једино мерно-регулациона техника у делу Сумпорне где се пречишћава гас из Топионице. – Великим залагањем свих, почев од руководилаца до последњег радника у фабрици, успели смо све да санирамо. У томе нам је много помогло што знање, што искуство из ранијег периода –рекао је Зоран Алексов, управник ФСК-а
СУМПОРНА
. – После планираног застоја, Фабрика сумпорне киселине стартовала је десетог јануара у вечерњим сатима, и то без икаквих проблема. Тродневни застој „пао“ је у време првог налета леденог таласа који није наудио овом металуршком погону, него је Сумпорна стајала упоредо са и због Топионице. Ове зимске „чаролије“, како нам је рекао Зоран Алексов, управник ФСК-а, нису много утицале на сам процес производње киселине. Уосталом, у Сумпорној је од новембра до априла на снази зимски режим рада који подразумева продукцију киселине различите концентрације – до новембра са 98 одсто, а после тога са 94,5 процената, која може да „издржи“ и минус 30 степени Целзијусових.
Овде су, у највећој мери, заступљене вода и киселина које су подложне кристализацији или замрзавању. Када фабрика ради, ситуација је другачија зато што се све окреће, процес је такав. Када је застој, све се охлади, а не може у довољној мери да се заштити на неки начин – да се део евентуално испразни или да се концентрација киселине другачије регулише, како не би кристалисала на толико ниским температурама. Ништа се не препушта случају. Сваки проблем се региструје на време, па се договарамо шта и како ћемо чинити да бисмо га решили на најбољи могући начин и без последица. Међутим, уколико се не води рачуна о неким технолошким параметрима, чак и да је све нормално, 98%-киселина би кристалисала и на плус десет степени Целзијусових, јер је по природи таква. У овом случају нисмо дошли у ту ситуацију, пошто смо се претходних деценија доста увежбали, па унапред и пре него што почну мразеви прелазимо на зимске услове рада. Сада тако водимо процес да се наменски добија киселина одговарајуће концентрације која не кристалише на ниским температурама – наглашава Алексов.

У другом делу погона који је, иначе, напољу, има слабе киселине веома ниске концентрације (10-15%), која може да смрзне. Али, то се сада није десило зато што пумпа није гашена и вода је циркулисала. Међутим, проблема је било са мерно-регулационом техником у тзв. области 7100 (постројење где се пречишћава и хлади гас из флеш-пећи), пошто је на висини и изложено је удару ветра. Овдашњи инструменти, који раде на инструментални ваздух (у себи садржи одређену количину воде која се замрзавала на ниским температурама), отказивали су и показивали нетачне вредности (притисци, проток воде, креча).Морали смо да одмрзавамо и продувавамо цевчице, како бисмо оспособили те инструменте. Сваком квару приступамо веома одговорно. Без обзира на то што ово није било нешто алармантно због чега бисмо морали да зауставимо процес на дужи период, сви су се ангажовали у решавању тог проблема. Великим залагањем свих, почев од руководилаца до последњег радника у фабрици, успели смо све да санирамо. У томе нам је много помогло што знање, што искуство из ранијег периода – истакао је Алексов и још једном похвалио велики труд свих „сумпораша“.
Постројење за прераду отпадних вода, које припада Фабрици сумпорне киселине, ем’ је на ветрометини, ем’ је вода на све стране. Иако поједине цеви имају заштиту, када је 20 степени Целзијусових испод нуле, изолација тешко може да одигра своју улогу и да баш ништа не замрзне. Међутим, како нам је рекла руководилац постројења Данијела Божић, и овде су, као и у осталом делу Сумпорне, настојали да се све време одржи континутет процеса. Делимично је замрзао креч, али је брзо санирано, а других већих проблема није било. – Код нас, углавном, раде жене, и то по сменама. С обзиром на дислоцираност постројења од ФСК-а, нимало није пријатно да се ради, посебно ноћу. Пошто немамо довољно радне снаге, често се деси да се у смени нађе једна жена. Али, сви се труде, допуњујемо се и заиста смо уигран тим – нагласила је Божићева.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…