Почетак Безбедност и заштита За бољи ваздух у борској јами

За бољи ваздух у борској јами

1 друго читање
0
0
1,282
Вентилатор

Нови главни јамски вентилатор

Уместо два стара уграђен је нови главни јамски вентилатор на главном ветреном окну борске јаме. – Обезбеђена већа количина ваздуха и за рударе и за јамску механизацију и смањена бука на радилиштима

РББ. – На ивици старог борског површинског копа, у непосредној близини видиковца, завршена је уградња новог јамског вентилатора на главном ветреном окну борске јаме. На тај начин смањена је бука и обезбеђена за две хиљаде кубика већа количина ваздуха на радилиштима у јами (25 километара активних просторија) и за рударе и за јамску механизацију. Вредност вентилатора шпанског произвођача „Цитрон“ је 165 хиљада евра.
Петар ПожегаОво је наставак инвестиција за боље услове рада и већу производњу захваљујући пословодсву Рударско-топионичарског басена и Рудника бакра Бор. Конкретно, у борској јами квалитетнији ваздух и мања бука, захваљујући новом вентилатору, један су од предуслова за бољи рад и људи и механизације – каже управник погона „Јама“ Петар Пожега.
Нови јамски вентилатор замењује два стара која су радила више од три деценије. Уградњу су обавили радници електро и машинског одржавања погона „Јама“ за рекордних 12 сати (без припремних радова).
Ово су плућа јаме јер када је боље проветравање, лакше се ради. Зато смо журили и успели да сами монтирамо вентилатор за само 12 сати – каже Славиша Лалић, пословођа електро одржавања на сервисном окну.
Радили смо брзо, уз надзор стручњака произвођача опреме и после обуке у „Цитрону“ у Шпанији, да бисмо рударима омогућили квалитетнији ваздух – објашњава Зоран Раковић, пословођа машинског одржавања на сервисном окну.
Бранислав ЈанковићМонтажи новог вентилатора присуствовао је и Бранислав Јанковић, власник београдског предузећа „Квик“ које је генерални заступник шпанског „Цитрона“ за Србију, једног од највећих светских произвођача опреме за вентилацију:
Највећи вентилатор снаге девет мегавати и пречника 5,5 метара испоручили смо у Русију, док овај борски има снагу 500 киловати и пречник два метра. Ово је почетак наше сарадње са РТБ-ом Бор – каже Бранислав Јанковић и напомиње да ће шпански „Цитрон“ за борску јаму обезбедити још осам мањих сепаратних вентилатора.

Вентилатор
Вентилатор
Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…