Почетак Актуелно Рударство За дан и по кривељски флотери обавили бројне сервисе

За дан и по кривељски флотери обавили бројне сервисе

1 друго читање
0
0
1,045

Сигурнији рад постројења

Током 36-часовног „пролећног застоја“ у флотацији замењене четири траке на секундарном дробљењу укупне дужине 1,3 км, два редуктора, један пресип, један бубањ и обложена чела два млина са шипкама тако да се очекује да јул буде исто тако успешан као и мај
За дан и по кривељски флотери обавили бројне сервисеФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – Након одличног маја, када су прерадили 860.000 тона руде и произвели 2.132 тоне бакра у концентрату са искоришћењем метала од близу 86 одсто и искоришћењем млинова од преко 95 процената, те тако укњижили пети месец као најуспешнији у овој години, шести је протекао у знаку темпирања за редовни, тзв. пролећни (сервисни) застој и хватање пуног замаха после њега. Он је требало је да буде у априлу, али су га флотери, стицајем околности, извели дан пре почетка лета и то уз врло малу помоћ са стране.
За дан и по кривељски флотери обавили бројне сервисеТоком пет смена, колико је стајао целокупан погон, урадили смо доста послова – каже управник Саша Милић. – Првенствени разлог застоја био је замена четири траке на секундарном дробљењу руде које су укупне дужине око 1.300 метара. Колико је то било неопходно најбоље говори податак да се ми у флотацији не сећамо када смо последњи пут одједном мењали четири траке. Од њих су три косе, што је додатно отежавало посао, али је организација била добра и све је одлично обављено за 36 сати. За то време срвисирана су и два редуктора, један пресип на дробљењу, још један на транспортном систему према флотацији који је био у квару и бубањ на звршној траци (3110). Тиме су дробљење и транспортни систем флотације доведени у оптимално стање и од њих се очекује пун капацитет.
За дан и по кривељски флотери обавили бројне сервисеТоком овог застоја у самој флотацији обложена су два чела млина са шипкама на другој и трећој секцији и замењено прегршт вентила, цевовода и осталог што је везано за тзв. водени застој. Очишћени су и базени од наталоженог бигра, док је на јаловишту привучен стари понтон тако да су флотери, што се тиче понтона, мирни наредна три месеца. Прегледан је комплетан канал за јаловину од флотације до јаловишта и очишћен од наслага и бетонских плоча којима је покривен, а упале су унутра.
Због застоја и свега што му је претходило крај јуна се, према Милићевој оцени, не може очекивати са тако добрим резултатима као што су мајски, али следећи месец би требало да му буде раван. – Одржавамо искоришћење бакра на 85 до 86 одсто, концентрат је са много мање влаге, руда је повољна за флотирање – наводи он и додаје: – Стари филтери се избацују и секу јер правимо простор за филтер-пресу. Са „Атлас Цопцом“ смо одредили место где ћемо да ставимо њен компресор, пошто има неко специјално хлађење, а са „Мецом Минералс“ смо се договорили да неке компоненте пресе из различитих делова света не иду у Шведску да се тамо склапају него да то овде учинимо. Имамо простор, само ће доћи њихови људи и директно је уградити.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…