Почетак Безбедност и заштита За месец дана две хиљаде људи евидентирано у покушају крађе отпадног бакра

За месец дана две хиљаде људи евидентирано у покушају крађе отпадног бакра

10 друго читање
0
0
1,130

Атак на имовину седам пута дневно

Секундарне сировине краду се и даље свакодневно, а у те сврхе врло често се „регрутују“ и малолетне особе, које не подлежу кривичној одговорности, али и – труднице! – Дрски лопови не либе се да, када буду откривени, нападну службенике „Инекс-плуса“, а само у току ове године регистровано је 20 таквих покушаја, један уз претњу ватреним оружјем. – Од почетка године, службеници „Инекс-плуса“ онемогућили су лоповима да из Serbia Zijin Copper украду 18.768 килограма бакра и 6.934 килограма осталих секундарних сировина
SZC
. – Иако је последње недеље октобра приметан тренд смањења покушаја крађе у Serbia Zijin Copper, чему су вероватно кумовале и чешће полицијске контроле после апела компаније у јавности да се томе стане на пут, статистика каже да је прошлог месеца преко две хиљаде лопова, у 208 наврата, значи у просеку седам пута дневно, покушало да украде 4.500 килограма разног металног материјала! Томе треба додати и оно што су лопови прошлог месеца успели да украду – каблове у Мајданпеку и Кривељском каменолому, гуме из Филтраже, профиле из Цементације.
Звучи заиста невероватно да је за месец дана из круга компаније удаљено две хиљаде људи, па надлежни у „Инекс-плусу“, предузећу задуженом да обезбеђује имовину Serbia Zijin Copper, појашњавају да стотинак њих улази свакодневно и то по неколико пута, те да се евидентира сваки такав покушај. У званичним папирима ове ФТО фирме именом и презименом уписано је тачно 130 таквих изгредника.
Секундарне сировине краду се и даље свакодневно, а у те сврхе врло често се „регрутују“ и малолетне особе, које не подлежу кривичној одговорности, али и – труднице! За њима, по разрађеној „шеми“, креће група старијих и организованијих људи, која сачека да деца и жене буду ухваћени, па да онда без икаквих проблема покупе плен. Дрски лопови не либе се да, када буду откривени, нападну службенике „Инекс-плуса“, а само у току ове године регистровано је 20 таквих покушаја, један уз претњу ватреним оружјем.
Највећи проблем радницима „Инекс-плуса“, којих има 210, јесте то што обезбеђују готово 10 хиљада хектара фабричког круга у Бору и Мајданпеку, тако да им се понекад чини да је њихов посао немогућа мисија. Додатно их у обављању дужности ограничава закон који каже да се оружје може употребити само у нужној одбрани.
Од почетка године, службеници „Инекс-плуса“ онемогућили су лоповима да из компаније украду 18.768 килограма бакра и 6.934 килограма осталих секундарних сировина. „Робу“ тешку скоро 26 тона званично је покушало да изнесе 714 особа, јер је толико њих задржано и предато полицији. Неки од њих, наравно, по више пута и то за само десет месеци.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …