Почетак Безбедност и заштита За недељу дана у крађи отпадног метала ухваћено око хиљаду људи

За недељу дана у крађи отпадног метала ухваћено око хиљаду људи

7 друго читање
0
0
658

Бакарни перпетуум мобиле

Иако се три до пет пута више секундарних сировина украде него што се открије и одузме, директна штета од крађа је минимална у поређењу са застојима у производњи и хаваријским оштећењима постројења изазваним крађама, а о нападима на обезбеђење и запослене да и не говоримо, каже Саша Перишић. – Обезбеђење је у првој недељи фебруара евидентирало 982 особе, које су у 103 наврата неовлашћено и на најмаштовитије начине ушле у индустријски круг Serbia Zijin Copper у намери да украду секундарни бакар
SZC
. – Близу хиљаду људи покушало је прошле недеље да из круга топионице у Бору украде око хиљаду килограма отпадног метала. Толико је шљаке, ретура, одливака, лимова, бакарних „ушица“ и остале „робе“, по евиденцији „Инекс-плуса“, одузето од лопова, а тек ће се утврђивати вредност и количина „плена“ који је украден.
Иако се три до пет пута више секундарних сировина украде него што се открије и одузме, директна штета од крађа је минимална у поређењу са застојима у производњи и хаваријским оштећењима постројења изазваним крађама, а о нападима на обезбеђење и запослене да и не говоримо. Лопови не презају ни од чега и на најразличитије начине покушавају да се домогну „робе“ коју брзо уновче на „црном тржишту“. Зид којим је „опасан“ круг Топионице и рафинације или прескоче или направе рупе у њему да се лакше попну, а жицу пресеку. Дрски су, бахати и не либе се ни да се физички обрачунају са радницима или обезбеђењем, ако им стану на пут – каже руководилац Сектора за безбедност и здравље Саша Перишић.
Обезбеђење је у првој недељи фебруара евидентирало тачно 982 особе које су у 103 наврата неовлашћено и на најмаштовитије начине ушле у индустријски круг Serbia Zijin Copper у намери да украду секундарни бакар. Сигурносне камере забележиле су највећу групу у недељу, 6. фебруара, када је у крађу дошло 270 људи, међу којима много жена и деце. ФТО компанија, задужена за чување имовине и људи, тога дана одузела је 130 килограма бакарних одливака и ретура. Дан раније, евидентиране су 152 особе, а спречено је отуђење 526 килограма бакарне шљаке.
У јануару је регистровано 3.530 људи који су 436 пута покушали да украду отпадни метал, а само њих 27 предато је полицијској управи на даље поступање.
Јавна је тајна да се отпадни бакар, украден из погона Serbia Zijin Copper, преко откупних станица опет врати на исто место. Лопови га украду и продају откупљивачима, а они компанији као „скрап“ потребан у металуршкој преради. „Перпетуум мобиле“ или бесконачно кретање – бакра може да заустави само прецизна законска регулатива приликом откупа секундарних сировина, којом ће недвосмислено моћи да се утврде порекло и продавац тих сировина.


Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Безбедност и заштита

Оставите одговор

Погледајте и

Реиндустријализација металуршких капацитета донела Боранима чист ваздух и боље услове рада

Србија Зиђин Копер решила једновековни проблем загађења ваздуха у Бору Ћу Гуоџу: Пројекат …