Почетак Актуелно Металургија Задовољни квалитетом, Кинези настављају да купују бакар из Бора

Задовољни квалитетом, Кинези настављају да купују бакар из Бора

2 друго читање
0
0
911

Још хиљаду тона катода у Азију

Након првих, „пробних“ количина извезених у Кину јула, до половине септембра у најмногољуднију земљу на свету отпремљено још хиљаду тона бакра из РТБ-а Бор. – Извоз у августу износио 18,6 милиона долара, а роба продавана на страном тржишту у претходних осам месеци вредела 143 милиона долара
РТБ
. – Од почетка године Рударско-топионичарски басен Бор продао је на страном тржишту робу у износу 143 милиона долара. Извоз је у овом периоду, у односу на исти прошле године, вредео 30 милиона долара више због боље производње, али и јачих цена. За осам месеци продато је 20.634 тоне бакра, 2,6 тона сребра, 3,5 килограма платине, 37 килограма паладијума, 19 тона селена, 588 тона плавог камена и 13 хиљада тона сумпорне киселине.
Борски бакар су ове године куповале стандардне муштерије из Хрватске, Турске, Италије и Немачке, а први пут се одскора, и то као велики купци, појављују и Кинези. Након првих „пробних“ количина извезених у јулу, већ до половине септембра у најмногољуднију земљу на свету отпремљено је још хиљаду тона бакра из РТБ-а Бор.
Целокупну осмомесечну производњу сребра, платине и паладијума откупили су Британци, док је селен делом завршио такође у Енглеској, а делом у Холандији. Плави камен је из Бора одлазио у Пољску, Мађарску, Турску и Босну и Херцеговину, а сумпорну киселину куповали су Грци, Бугари и Румуни.
Само у августу, извоз РТБ-а Бор вредео је 18,6 милиона долара, односно четири и по милиона долара више него у истом месецу прошле године.

Још повезаних текстова
В Горица Тончев Василић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

За два месеца рекултивисано око девет хектара флотацијског јаловишта „Велики Кривељ“

Проф. Шербула: Ово је идеалан начин да се смањи загађење На Оштрељској брани, која је најб…