Почетак Актуелно Мајданпек Захуктавају се нове флотационе машине у РБМ-у

Захуктавају се нове флотационе машине у РБМ-у

5 друго читање
0
0
694

Инвестиција од које се пуно очекује

 

Са новом опремом капацитет прераде се повећава на 7,2 односно 8,5 милиона тона руде годишње. – Рачуна се да ће и искоришћење бити знатно повољније. – Нови задаци – подизање ВИИ секције и измештање пловеће пумпне станице
Захуктавају се нове флотационе машине у РБМ-уРБМ
. – У Флотацији мајданпечког Рудника бакра током марта приведен је крају “посао века”. Захуктале су се нове “Метсо минералс” флотационе машине, као део велике и значајне инвестиције за повећање капацитета прераде са 7,2 на 8,5 милиона тона руде годишње. Њиховим пуштањем у пробни рад приводи се крају инвестициони циклус започет пре три године значајним улагањима и у погон дробљења. Он ће бити потпуно заокружен измештањем пловеће пумпне станице. Са новим машинама погон Флотације добио је нешто што је годинама недостајало, инвестицију која живот значи и опрему реномираног произвођача која га у техничко-технолошком смислу кандидује за даљи рад. Реч је о машинама за основно и допунско флотирање РЦС 40 (седам) и РЦС 50 (24), запремине 40 и 50 кубика, затим три нове дуваљке за ваздух, као и пумпе за реагенсе и дозирање креча.
Захуктавају се нове флотационе машине у РБМ-уПосле толико година лепо је имати нову опрему са којом је инсталирана и нова технологија, за коју се још обучавамо са задовољством. Сви верујемо да резултати неће изостати – каже Жељко Михајловић, руководилац пројекта. Он је видно задовољан тимом који је радио ових година на изградњи, постављању и инсталирању нове опреме: – Кренули смо пуштањем прве линије основног флотирања. То је трећа, четврта, шеста и осма секција. За сада нема проблема.
Претходно, након инсталирања опреме које је потрајало месецима, обављена су тестирања са водом, на хладно, па онда превезивање четири млинске секције и преусмеравање пулпе из њих у нове машине. То је обавила екипа Душана Петровића, техничког руководиоца Флотације. Нова опрема кошта безмало 10 милиона евра, а укупна инвестиција вероватно око 15 милиона.
Захуктавају се нове флотационе машине у РБМ-уОво је највећа инвестиција у последњих 20-30 година и од ње се највише очекује. Нову опрему монтирали смо у делу старог погона на линији флотирања – објашњава Јелена Ђурић, управница Флотације РБМ-а. – Очекујемо од нових ћелија, од нове технологије знатно веће искоришћење, знатно квалитетнији концентрат који ће бити по стандарду нове борске топионице. У делу дробљења руде инвестирали смо у две нове “ХП6” дробилице које омогућавају стабилнију производњу и које ће довести до снижења основних трошкова. Да бисмо комплетирали рад целог рудника предстоји нам још измештање пловеће пумпне станице која ће нам омогућити несметану допрему воде за потребе производње.
Захуктавају се нове флотационе машине у РБМ-уИза запослених у Флотацији су месеци рада током којих је требало синхронизовати редован рад у производњи, на одржавању, али истовремено, у сопственој режији, обавити бројне послове уградње и постављања нових машина, као и пружати логистичку подршку извођачима са стране. Јер, реч је о огромних 260 тона опреме!
У минуле три године успели смо да одржимо искоришћење на задовољавајућем нивоу. Испоручивали смо концентрат одговарајућег квалитета, а упоредо очистили дело старог погона и монтирали нову опрему. Лавовски део посла одрадили су радници Рудника бакра Мајданпек – наглашава управница Флотације и не пропушта да истакне допринос својих колега: – Инжењерског кадра у РБМ-у изузетно је мало тако да је сав терет организације посла и вођења технолошког процеса пао на неколико људи. У делу производње и електромашинског одржавања све послове обавили су радници РБМ-а, са изузетком оног за који је произвођач опреме инсистирао да обави у својој режији.
Захуктавају се нове флотационе машине у РБМ-уСам пројекат подизања капацитета прераде је потрајао, каже Јелена Ђурић: – Кренули смо са три млинске секције, тренутно радимо са седам, а већ средином наредног месеца биће пуштена и осма. Нашим знањем и умећем успели смо да, уз снижене трошкове инсталирања опреме, комплетирамо млинске секције за прераду планирану у овој и наредној години. На млинским секцијама улагања су предвиђена у текуће одржавање како не бисмо довели у питање остварење планиране производње. Радује што је за првих 10-ак дана нова опрема показала веома добре резултате, имајући у виду да се овакав тип постројења уходава више месеци. Већ после неколико дана остварујемо резултате који су на високом нивоу! То уверава да, када све параметре производње и све делове опреме доведемо до потребног нивоа, неће изостати планирани резултати.
У Флотацији наглашавају да повећани капацитет производње захтева и освежење дела погона филтрације концентрата у смислу обезбеђења квалитетног водоснабдевања, па је премештање пловеће пумпне станице обавеза која не трпи одлагање.
Да би у наредном периоду процес производње текао несметано, све треба “покрити” и квалификованом радном снагом јер немамо намеру да се зауставимо на овом нивоу рада флотационих ћелија – каже Јелена Ђурић. – У плану је да инвестирамо у аутоматизацију вођења целокупног процеса и контроле флотирања, а за то су потребни стручни људи.
Захуктавају се нове флотационе машине у РБМ-уИскоришћење са новим машинама иде преко 82 процента, што је добар резултат имајући у виду да је процес динамичан, а рад са овим машинама нов за раднике који раде у делу флотацијске концентрације. Они су се, за сваку похвалу, изузетно брзо снашли, али циљ је да се након уходавања, које може трајати и више месеци, искоришћење подигне на 86 одсто. Остварује се квалитет концентрата 20-21, што улива наду да ће веома брзо доћи до жељених параметара.
Добрица Николић, главни пословођа Флотације је комплетан радни век провео на старом флотирању, а са 40 година радног стажа, каже да се нада да ће ново флотирање дати много боље резултате: – Срећан сам што смо са младим колегама пустили у рад нову савремену опрему и надам се да ће са њом резултати бити бољи, да ће бити више и квалитетнијег концентрата.
То је жеља и свих запослених у мајданпечком Руднику бакра.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Мајданпек

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…