Почетак Актуелно Металургија Завршен последњи ремонт топионичких агрегата

Завршен последњи ремонт топионичких агрегата

3 друго читање
0
0
1,112

За годину дана – у историју 

 

Планирали смо делимични ремонт – последњи на агрегатима технолошке линије број један са циљем да се обезбеди несметани рад погона до преласка на процес прераде концентрата флеш-смелтинг технологијом – рекао је Саша Радуловић, управник Топионице. – Придржавамо се мера заштите, како се неко не би евентуално повредио, пошто је много извођача радова, па је потребна добра координација и пажљив рад – истакао је Љубодраг Миленковић, руководилац одржавања пламене пећи

ТОПИОНИЦА. – У Топионици се ових дана греје пламена пећ за почетак рада након ремонта агрегата за производњу анодног бакра који је почео 13.октобра, а завршио се 24. октобра. За мање од две недеље, како је и било предвиђено, проверени су и санирани уређаји реактора, котла утилизатора, конвертора, анодне пећи, електростатичких филтера и делова гасовода, како би се побољшали услови за пречишћавање и вучу гасова до Фабрике сумпорне киселине и смањила њихова емисија у атмосферу. Најзначајније активности одвијале су се на пламеној пећи, где је замењена ватростална опека на зидовима и своду, као и остали делови пећи.
Планирали смо да обавимо делимични ремонт – последњи на агрегатима технолошке линије број један са циљем да се обезбеди несметан рад погона до преласка на процес прераде концентрата флеш-смелтинг технологијом. Рачунамо да ће после ремонта она моћи да ради без проблема још годину дана – рекао је Саша Радуловић, управник Топионице.
Управо због тога што је главни акценат током ремонта стављен на пламену пећ, четири дана након њеног заустављања упутили смо се у ово одељење Топионице. Када смо ушли у њену „утробу“, и буквално нам је горело под ногама. Одједном је све задрхтало и затутњало, јер је минирање наслага било заказано за тачно девет часова. Пробијајући се кроз облаке прашине дошли смо до Љубодрага Миленковића у чијој радној књижици су убележене 42 године проведене у Топионици – најпре је деценију био руководилац сектора енергетике, затим 13 година на челу сектора пржења, а сада је руководилац одржавања пламене пећи. За то време претурио је преко главе 23-24 ремонта, што великих што малих. Објашњава нам да је у току фаза рушења и минирања, како би наслаге из пламене пећи могле да се уклоне.

Овде су радници из свих одељења Топионице, као и других металуршких погона који чисте овај део, док ми монтирамо 50 хладњака на пламеној пећи, санирамо њену конструкцију и мењамо комплетан озид и свод. Већ сутра почиње зидање и затварање пећи које ће обавити наши ватросталци и радници „Магнохрома“ из Краљева. Најскупљи део ремонта је баш ватростална опека која је благовремено набављена, а, иначе, била је доста оштећена. Овај ремонт није највећи, али ће бити успешан, јер смо на време припремили резервне делове и опрему. Екипе су уигране, већ знају посао, па све иде по плану. Придржавамо се мера заштите, како се неко не би евентуално повредио, пошто је много извођача радова. Има и „трећих лица“, па је потребна добра координација и пажљив рад – нагласио је Миленковић.
И металуршки техничар Горан Николић, из одељења пламене пећи, налази се у групи радника чији је задатак да очисте „срце Топионице“. Тек четири године како овде ради, а ово му је трећи ремонт. Вредно је празнио колица пуна цигли. У паузи између два истовара замолили смо га да предахне. Када је скинуо заштитну маску, засијале су капи зноја на његовом лицу и добили смо очекивани одговор. – Највише нам смета топлота, још увек је врело под ногама. Истопили су нам се ђонови ципела. Па, ово је тек трећи дан откако је пећ заустављена. Ове радове смо почели одмах након тога. Како се озид руши, тако ми празнимо. Врућина, прашина, тежак физички рад – заиста радимо под ненормалним условима. Али, све се издржи – уз осмех закључује млађани Николић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…