Почетак Актуелно Металургија Завршен последњи велики ремонт Топионице бакра

Завршен последњи велики ремонт Топионице бакра

2 друго читање
0
0
892

 Данас „нахрањен“ први конвертор 

Уграђено преко 800 тона ватросталног материјала. – У петнаестодневном ремонту учествовало преко 300 радника из Басена и из 25 фирми извођача радова. – Б. Тодоровић: Идуће године у ово време очекујемо завршетак реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине, почетак хладних и топлих проба свих металуршких агрегета и њихово тестирање

Завршен последњи велики ремонт Топионице бакраТИР. – Последњи велики ремонт Топионице бакра у Бору (почела да ради 1961. године) завршен је јуче, када је почело поновно шаржирање реактора. Како нам је рекао Бобан Тодоровић, директор Топионице и рафинације бакра, у току је припрема свих металуршких агрегата за старт. Данас је први конвертор „нахрањен“ бакренцем из лонаца, а за четири дана очекују се и прве аноде. У петнаестодневном ремонту, током кога је уграђено преко 800 тона ватросталног материјала, било је упослено око 300 радника, како из Басена тако и 25 различитих фирми које су биле ангажоване у овом великом послу вредном 40 милиона динара и 320.000 евра. Упоредо са овим у Топионици, окончан је и ремонт у Фабрици сумпорне киселине која је данас, такође, почела да ради.
Завршен последњи велики ремонт Топионице бакраОсим на ремонт, који је предузет у циљу заштите топионичких агрегата и обезбеђења њиховог стабилног рада у наредном периоду, Тодоровић се осврнуо и на реализацију највећег еколошког пројекта на Балкану и у Европи.
Тренутно је на градилишту упослено преко 300 радника свих профила, од којих 200 у непосредној производњи и 120 у обезбеђењу градилишта и надзору. Након завршетка ремонта у Топионици, обавићемо обуку свих наших људи који ће радити у будућој топионици. Обука ће бити у два степена – теоретска на Техничком факултету у Бору и на Технолошко-металуршком факултету у Београду, као и обука најбољих полазника у некој топионици бакра у Европи. Завршен последњи велики ремонт Топионице бакраУпоредо са тим, радимо и пројекте флотације шљаке и пречишћавања свих отпадних вода. Идуће године у ово време очекујемо завршетак реконструкције топионице и изградње нове фабрике сумпорне киселине, када ће почети хладне и топле пробе свих металуршких агрегета и њихово тестирање – нагласио је челни човек металуршког предузећа.
Тодоровић је на крају додао да је вредност „нове топионице“ преко 200 милиона евра. Наиме, досад уговорени радови „тешки“ су 223 милиона евра. Тачна вредност инвестиција знаће се по завршетку свих пројеката који се тренутно раде, али се очекује да неће прећи поменуту суму.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…