Почетак Актуелно Рударство Зима на површинском копу Церово

Зима на површинском копу Церово

0 друго читање
0
0
876

Ово је фабрика на отвореном

 

„У рударству ништа није идеално, али када се све припреми на време, ни зима ни лед не могу нам ништа. Ово је фабрика на отворемом и подједнако смо спремни и лети и зими“ – кажу рудари на површинском копу „Церово“. – Д. Илић: Пребродили смо поплаве, добро се припремили и за већу хладноћу ове зиме, па ће и ова година бити успешна
Зима на површинском копу ЦеровоКОП „ЦЕРОВО“
. – И лети и зими површински коп је фабрика на отвореном. Да у рударству ништа није идеално, али и да за све постоји решење када се на време припреми за производњу у отежаним условима, потврђују и ове зиме рудари на површинском копу „Церово“ Рудника бакра Бор. Ни ледена киша и залеђени транспортни путеви, ни „дебели“ минус у трећој смени – нису прекидали производњу.
Зима на површинском копу ЦеровоУ трећој смени температура се спуштала и до минус 20 степени. Тешко јесте, али машине су нове, климатизоване. Из предострожноси, због леда на путу, радимо опрезније и спорије, али радимо. Ово је фабрика на отвореном, тешко је и лети и зими из различитих разлога, али подједнако смо спремни за све услове. Зими су проблеми ипак нешто већи: зна да смрзне уље, чак и нафта ако није квалитетна. Зато на оволиком минусу не гасимо машине. Све смо припремили на време, па за нас „нема зиме“ – објашњава пословођа на површинском копу „Церово“ Бојан Митић.
Зима на површинском копу ЦеровоРечи свог пословође потврђује багериста Игор Бачиловић: – У кабини новог багера имам грејање, па зиму и не осећам. Задовољан сам условима рада, мада у рударству не може све да буде идеално. Нисам радио на старим багерима, али на основу прича старијих колега не смем да се жалим јер услови рада на старим и новим багерима сигурно не могу ни да се пореде.
Зима на површинском копу ЦеровоДок чека да багериста Игор Бачиловић рудом натовари његов камион, возач Данијел Пећић невољно напушта загрејану кабину и објашњава: – Тешко је и опасно само кад је клизаво, али ни то није неки проблем када се транспортни путеви добро одржавају. У новом камиону готово да је исто и лети и зими. Задовољан сам овим послом.
Зима на површинском копу ЦеровоУ отежаним временским условима, какви су били у децембру због недељу дана ледене кише и великог минуса (који се протегао и у јануару), рудари на Церову откопали су 154 хиљаде тона руде са средњим садршајем 0,249 одсто бакра и дали 384 тоне бакра. У исто време откопано је 90 хиљада тона јаловине.
Зима на површинском копу ЦеровоУ 2014. години на површинском копу „Церово“ откопано је 3.973.600 тона ископина, од тога 2.045.100 тона руде и 1.928.500 тона јаловине. Средњи садржај бакра у руди био је 0,269 одсто, па је дато 5.510,7 тона бакра.
Зима на површинском копу ЦеровоИмајући у виду у каквим условима смо радили током целе године (поплаве, ледена киша, лед, ниске температуре), задовољан сам постигнутом производњом, иако је у појединим сегментима могло и боље. Још смо задовољни што у таквим условима ништа од механизације није страдало. Једини проблем је био што због воде и муља месец дана нисмо експлоатисали руду са најниже коте. Све у свему, добро смо прошли: пребродили смо поплаве, добро се припремили и за већу хладноћу ове зиме, па ће и ова година бити успешна – истиче управник површинског копа „Церово“ Драган Илић.
Када је реч о производњи у овој години, рудари на „Церову“ настоје да, као и до сада, повећају продуктивност уз што мање трошкова.
Има још места за штедњу, поготово електричне енергије и нафте. Урадили смо нову деоницу транспортног пута са мањим нагибом, што ће, нарочито зими, смањити потрошњу гума и нафте и повећати продуктивност. Да бисмо испунили планирану производњу, неопходно је да имамо већи број камиона у раду, више помоћне механизације и више руковалаца рударском механизацијом – каже управник Илић.

Још повезаних текстова
В Милољуб Милошевић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

Решен проблем инвалида рада РТБ-а Бор

Привремена решења постала коначна    РТБ. – Инвалиди рада Рударско-топиони…