Почетак Актуелно Металургија Зимске недаће отежале услове рада топионичара

Зимске недаће отежале услове рада топионичара

4 друго читање
0
0
1,773
Зимске недаће отежале услове рада топионичара

Влажан концентрат отежава производњу

Топионичари су у јануару произвели 6.577 тона анодног бакра, а за 22 дана фебруара 4.250 тона. – С. Стефановић: Трудимо се да нам застоји не буду неплански и покушавамо да сваки, колико год је могуће, унапред испланирамо и обавимо одређене послове. – И поред отежане производње, параметре и нормативе успешно држе под контролом

ТОПИОНИЦА. – Упркос невољама које их ни овог пута нису мимоишле као и почетком сваке године када се продукција одвија у зимском периоду, топионичари су у јануару произвели 6.577 тона анодног бакра (за 300 тона више него истог месеца лани), од чега је 3.118 тона из домаћих концентрата, 2.000 тона из увозних, а остало ретур и скрап из прераде секундарних сировина. Са дна старе пламене пећи број један (после минирања наслага) „ископано“ је и извучено преко 1.800 тона материјала са знатним садржајем, пре свега, бакра. Тај материјал је третиран као и сви хладни материјали – послат у борску флотацију на млевење, претопљен у флеш-пећи и „црвени“ метал враћен у процес производње. Технолошка линија један у Топионици, као и К-2 у Фабрици сумпорне киселине спремне су за рушење.
Зимски месеци су нам увек проблематичнији за рад, па је и овај јануар прошао као и сваки други зимски са отежаним условима рада. То се, пре свега, односи на квалитет концентрата који је са нешто повећаним садржајем влаге (изнад 11 одсто), што нам представља прилично велики проблем код припреме шарже (мешање домаћих и увозних концентрата). Раније смо домаће влажне мешали са сувим увозним, али је сада и у њему, такође, повећан садржај влаге, тако да се и у мешавини она креће преко 11 процената. Шаржа врло тешко пролази кроз тзв. вибро-сито (има задатак да одстрани евентуално крупније комаде како не би ушли у сушач и онемогућили транспорт), јер је влажна, подсећа на глину, мека је, „прави“ куглице и лепи се на сито. Следећи проблем који влага изазива је изражен у сушачу, где се стварају налепци, што му с једне стране смањује капацитет, а са друге ефикасност сушења шарже. Зато користимо сваки застој да, пре свега, огребемо налепке из сушача, избацимо тај материјал и омогућимо ефикасније сушење. Притом, ни сам прилив шарже није на планираном нивоу (пријем увозних концентрата реализован је са 60 одсто предвиђеног, док се домаћи „држи“ скоро на плану – 98 процената) – рекао је Славиша Стефановић, технички руководилац Топионице.

Наш саговорник истиче да су агрегати, углавном, у исправном стању, јер их успешно одржавају редовним сервисирањем. – Трудимо се да нам застоји не буду неплански и покушавамо да сваки, колико год је могуће, унапред испланирамо и обавимо одређене послове (чишћење сушача и вибро-сита, одржавање тзв. траке 10 која је уграђена уместо пужног додавача). Такође редовно интервенишемо и на електростатичком филтеру (чишћење, санација критичних делова плашта филтера који чешће пропадају). Од одржавања опреме можемо да истакнемо и редовно пескарење и чишћење дуваљке за вучу гасова из филтера и транспорт гасова према скруберима и даље према Фабрици сумпорне киселине. Исте недаће наставиле су да прате топионичаре и у фебруару (повишена влага у шаржи, застоји због чишћења вибро-сита и сушача, успутно минирање „ап-тејка“). За 22 дана произведено је 4.250 тона анодног бакра (нешто испод плана), због недовољно концентрата и проблема са влагом у њима. Временско искоришћење агрегата креће се изнад 85 одсто што, имајући у виду овакве услове рада, овде оцењују као прилично задовољавајуће. Топионичари очекују да до краја месеца „пребаце“ 5.000 тона. – И поред отежане производње, параметре и нормативе успешно држимо под контролом. Поготово када је реч о кисеонику и азоту, с обзиром на то да је потрошња оба флуида у директној зависности од количина прерађене шарже. Мањи пробој норматива бележимо на „доњем дому“, посебно на пламеној рафинацији у потрошњи мазута за ложење пећи – нагласио је Стефановић.

Још повезаних текстова
В Јасмина Станојевић
Више текстова Металургија

Оставите одговор

Погледајте и

Жене ZiJina: Весна Трајковска из Фабрике сумпорне киселине

Ништа не промиче њеном будном оку У постројењу за прераду отпадних вода даме су махом за к…