Почетак Актуелно Рударство Басенски рудници се припремају за капацитет нове топионице

Басенски рудници се припремају за капацитет нове топионице

10 друго читање
0
0
721

  Успон рударске производње

 

 После великих улагања у опрему, за девет месеци ове године уклоњено раскривке приближно колико за целу 2011., руде и више, а прошле дато преко 47 милиона тона ископина. – Развој рударства је тако конципиран бизнис-планом да се годишње просечно откопа 26 до 27 милиона тона руде и поступно преради од 330 до 390 хиљада тона домаћег концентрата, а 2021. године и 400 хиљада тона. То ће доносити од 45 до 77 хиљада тона катодног бакра, па 80, са циљем да 2021. буде 85 хиљада тона. – РТБ има 1,364 милијарди тона билансних резерви руде са око пет милиона тона бакра у њој, 201 тоном злата и око 1.500 тона сребра
Басенски рудници се припремају за капацитет нове топионицеРТБ
. – Док реконструкција топионице и изградња нове фабрике сумпорне киселине улазе у завршницу, у басенским рудницима повећавају производњу да би у догледно време годишње могли да испоручују 400.000 тона концентрата бакра. Развој рударства са таквим циљем усвојен је бизнис-планом јуна 2011. и већ у другој години његовог спровођења (2012. је била прва) уочава се жељени успон. Према речима Димче Јенића, директора РТБ-а за развој, након набавке рударске опреме великог капацитета постигнута је изузетна производња у односу на период од пре десет година. Лане је дато преко 47 милиона тона ископина (око 33 милиона тона јаловине и око 14,3 милиона тона руде), а за девет месеци ове године уклоњено је раскривке скоро колико целе 2011. Руде је дато и више. Овим су створени услови да производња тоне катодног бакра кошта око 6.500 долара по тони, а оперативни трошкови буду 6,12 долара, наспрам 14,63 у 2007. и 2008. години.
Басенски рудници се припремају за капацитет нове топионицеРТБ има 2,7 милијарде тона оверених геолошких резерви руде – каже Јенић – али су за планирање важне билансне. Оверена је милијарда и 364 милиона тона билансне руде са средњим садржајем бакра 0,372 % што значи да је у њој око пет милиона тона бакра, али и 201 тона злата и око 1.500 тона сребра. То говори да ће РТБ још дуго, дуго радити. Пошто је важно за концепт развоја Басена, ваља рећи да 24 % поменутих резерви, односно преко 320 милиона тона, припадају подземној експлоатацији (од тога 319 милиона тона лежишту “Борска река”), а већи део: 76 % или око 1,037 милијарди тона – површинској.
Басенски рудници се припремају за капацитет нове топионицеПоследњих неколико година РТБ истражује или доистражује познате локалитете, па је на Кривељском камену процењено да има Ц1 резерви 75 милиона тона руде средњег садржаја бакра 0,27 одсто. Нове количине пронађене су и у Јами, преко милион тона, где је рудно тело “Т“ већ откопано, а сада се експлоатишу “Т1” и “Т2”. Истраживања се настављају, пошто РТБ има нове бушилице укупног капацитета бушења 27 до 30 хиљада метара годишње.

Улагања у рударство и металргију

Басенски рудници се припремају за капацитет нове топионицеОд 2009. до 2012. године углавном је завршена набавка рударске опреме за површинске копове у Кривељу, Церову и Мајданпеку, као и за Јаму, јер је опрема први предуслов да се задовољи капацитет нове топионице. Коп Кривељ већ остварује свој капацитет од 10,6 милиона тона руде годишње, довршава се реконструкција кривељске флотације и започиње мајданпечка, што ће, поред повећања капацитета, донети и много већа флотацијска искоришћења, а мање трошкове пословања. Најважње је да се, поред количине, новој топионици испоручује концентрат са најмање 21 одсто бакра и највише 10 одсто влаге, јер то гарантује металуршко искоришћење од 98 одсто и профит, односно даљи развој РТБ-а. Огромни су и еколошки ефекти ових подухвата у борском рударству, а још више металургији.
Басенски рудници се припремају за капацитет нове топионицеСве то много кошта, али је остварено захваљујући подршци Владе Србије и напорима самог Басена. – За велике камионе, багере, истражне и бушилице за површинску и јамску експлоатацију, јамске утовараче и пратећу механизацију на коповима у периоду од 2009. до 2012. дато је близу 90 милиона евра – каже директор за развој. – Вредност извршених плаћања за инвестиције у 2012. години износи преко 152 милиона америчких долара, од тога су око 48 милиона долара била улагања у рударство РББ-а, РБМ-а и активирање рудника “Церово”, а преко 104 милиона долара уложено је у пројекат нове топионице.

Развој Церова, РБМ-а и Јаме

Басенски рудници се припремају за капацитет нове топионицеУ бизнис-плану РТБ-а детаљно је разрађен концепт развоја рудрства и по њему, уз оно што је већ урађено, “Церово” треба да се оспособи за капацитет од пет и по милиона тона. Тамо се сада годишње откопава око 2,5 милиона тона руде и хидротранспортом доводи у кривељску флотацију. – Нешто што завређује пажњу и што се обрађује у Просторном плану посебне намене је план измештања дела пруге Бор – Београд пошто пруга пролази посред највећег тамошњег лежишта – наглашава Јенић. – Међутим, то се не решава тако брзо и ја сам као координатор израде тог Плана инсистирао код пројектанта да то поглавље буде посебно обрађено како бисмо већ сутра кренули у посао. У бизнис-плану постоји варијанта да се у првој фази то уради без измештања пруге, што подразумева експлоатацију око 50 милиона тона руде до 2021. године.
Басенски рудници се припремају за капацитет нове топионицеЗа РТБ је важан и развој РБМ-а који у првој фази треба да постигне капацитет од шест, а касније 8,5 милиона тона руде годишње. Тамо предстоје велики радови на раскривању лежишта, реконструкцији флотације, а од великог значаја је измештање корита Малог Пека и дела пута Мајданпек – Кучево, као и оспособљавање транспортног система Ујевац којим треба да се превезе, само у првој фази раскривања лежишта у захвату “Исток”, око 52 милиона тона јаловине. Од Јенића сазнајемо и да се у развојном програму Јаме озбиљно рачуна на лежиште ”Борска река” чије ће откопавање почети 2015. године и то поступно, најпре 750.000 тона, па 1,2 и 1,4 милиона тона. То ће бити заокрет у односу на садашњу производњу од 300 до 400 хиљада тона руде годишње.
Све у свему – закључује директор за развој РТБ-а – план предвиђа да се просечно откопава 26 до 27 милиона тона руде годишње и у новој топионици поступно прерађује од 330 до 390 хиљада тона домаћег концентрата са циљем да то буде и свих 400.000 у 2021. години. То ће доносити производњу од 45 до 77 хиљада тона катодног бакра, па 80, са крајњим циљем да 2021. она буде 85 хиљада тона. Очигледна је поступност у плановима јер не може све да се створи преко ноћи.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…