Почетак Актуелно Рударство Флотери септембра бољи него у прошлом месецу

Флотери септембра бољи него у прошлом месецу

1 друго читање
0
0
1,580

Повратили добра искоришћења

Производња је стабилна и по речима управника Саше Милића боља у свему: у преради руде, у искоришћењу које је достигло 86 одсто (веће је од планираног), у квалитету концентрата
Флотери септембра бољи него у прошлом месецуФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – За 26 дана септембра кривељски флотери су прерадили 705.000 тона руде (95 одсто плана) и произвели близу 8.700 тона влажног концентрата са 1.630 тона бакра у њему. Након проблема које су имали у претходна два-три месеца производња је – по речима управника Саше Милића – стабилизована, а искоришћење враћено на планирано. Али, овај месец није био бољи од претходног само по томе, већ и у преради руде, квалитету концентрата итд.
Флотери септембра бољи него у прошлом месецуФлотери септембра бољи него у прошлом месецуПочетком месеца урадили смо сервис прве млинске секције (окренули смо погонски зупчаник на млину са шипкама), обавили неке грађевинске радове и два сервиса флотационих машина – набраја Милић све што су предузели. – До 14. септембра трака од дробљења до флотације радила је са три, а од тада са четири мотора. Тиме је стаблизовано дробљење и залиха руде, па производња тече нормалније. Крајем прошлог месеца било је и неких проблема са поузданошћу хемијских анализа, што се поправило у септембру и одразило на ефикасније вођење технолошког процеса и искоришћење. Оно је сада 86 одсто што је мало више од планираног. Руда је тврђа и прашњава, али флотабилна, што обично иде једно са другим.
Флотери септембра бољи него у прошлом месецуНаш саговорник додаје да у флотацији сада чекају први октобар како би обложили плашт млина са шипкама на првој секцији. – У октобру – објашњава он – поново заустављамо прву секцију зато што та два посла (окретање зупчаника и облагање плашта) не могу да се раде заједно. Очекујемо да почне и пристизање делова за филтер-пресу намењену смањењу влаге у концентрату. Исечени су и стари филтери и у току су грађевински радови на месту где треба да се постави компресор (у прве две седмице октобра). Преса ће бити смештена у делу где је била филтража пирита која је, такође, исечена и уклоњена.
Што се јаловишта тиче, надвишење брана стабилно напредује, али је јаловиште, као што је познато, при крају своје експлоатације и чека се окончање радова на тзв. нултом пољу да би се прешло на одлагање јаловине у њега. То се, по Милићу, мора догодити током наредне године.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…