Почетак Разговори Интервју са Браниславом Томићем, директором Рудника бакра Мајданпек

Интервју са Браниславом Томићем, директором Рудника бакра Мајданпек

4 друго читање
0
0
3,222

Нова опрема за бржи пут до руде

Раскривање рудних лежишта на Јужном ревиру биће интензивирано новим машинама. – Са шест камиона марке „белаз“ носивости 220 тона, багером “ПЦ 3000”, бушилицом и булдозером брже ће се остваривати планови. – У првом кварталу производња бакра у концентрату већа за 17 одсто него у истом периоду прошле године

РБМ.- Са новом опремом која ће, током прве половине 2017.године стићи на површински коп, мајданпечки Рудник бакра започиње нову етапу рада и развоја ослоњену на рудна лежишта “Јужног ревира”. На рудним резервама које овог ревира сагледава се будућност рударења у Мајданпеку наредних деценија, а дуг пут до руде – јер претходно треба уклонити десетине хиљада тона раскривке – биће краћи са новом опремом која већ наредних дана почиње да пристиже.
Према потписаним уговорима већ за који дан почеће да пристижу делови, а онда и монтажа прва два од укупно шест дампера марке “белаз” носивости 220 тона. Након тога очекујемо и багер “ПЦ 3000”, бушилицу “Atlas copco” (пречника бушења 250 мм) и један булдозер “коматсу”. Са том опремом, до руде ћемо стићи брже,”- каже Бранислав Томић, директор Рудника бакра Мајданпек.
Ревитализација и профитабилан рад РБМ-а заснива се на пројектованим резервама руде у реконструисаном “Јужном ревиру” које, поред 834 хиљаде тона бакра, садрже 47 тона злата и 348 тона сребра. Развој рударских радова на “Јужном ревиру” дефинисан је у шест фаза од којих “Андезитски прст”, као прва, увелико у току. Друга је “Исток 1” где радови, због тешкоћа са опремом, нису пуно одмакли. Та фаза представља наставак раскривања које је започето пре 2000. године, а подразумева 45 милиона тона укупних ископина. Од тога је 14,5 милиона тона руде, просечног садржаја 0,43 одсто, а коефицијент откривке 2,164.
Почетак године за запослене у Руднику бакра Мајданпек био је изузетно тежак због неповољних временских прилика, али и бројних послова, попут одводњавања „Јужног ревира“. Упоредо са производњом све их је требало реализовати како би се обезбедио континуитет производње црвеног и племенитих метала.
У условима врло јаке зиме, са обилним падавинама и великим мразевима, радили смо на најнижим етажама „Андезитског прста“. Са произведених 3.611 тона, повећали смо производњу бакра у концентрату за 17 одсто у односу на први квартал прошле године, дали одговарајуће количине сребра и злата, али упоредо, у флотацијској преради, радили на подизању квалитета и искоришћења,“ – коментарише солидне производне резултате првог тромесечја Бранислав Томић и наглашава да је то само почетак.
Јер, Рудник бакра Мајданпек би током ове године – ослоњен на реализоване инвестиције у повећање капацитета: у флотацији кроз нове флотационе машине, на дробљењу са новим и ремонтованим постројењима – требало да подигне и ниво прераде на седам милиона тона руде годишње, да месечном производњом премаши две хиљаде тона бакра у концентрату, уз пратеће количине сребра и злата. Притом је посебан акценат на искоришћењима и квалитету, пошто су важни за профитабилно пословање самог рудника и успешан рад нове топионице.
Велике обавезе у производњи не ослобађају нас друштвене одговорности према Мајданпеку и његовим становницима. Јер, наша су радилишта тик уз ободе града, па је и обавеза РБМ-а да, у мери у којој је то могуће, помогне решавање најважнијих градских питања и унапређење живота свих његових становника. Ми смо увек могли да рачунамо на разумевање и подршку становника овога града и општине при реализацији наших планова, па ћемо настојати да тако реагујемо и на оправдане захтеве грађана – каже први човек РБМ-а, не пропуштајући ни једну прилику да истакне како се рудник и град с разлогом често поистовећују.
Добри производни резултати, нова опрема, радни елан запослених и јасна перспектива рударења на овим просторима, разлози су због којих се са оптимизмом дочекују предстојећи празници: Ускрс, а потом и Празник рада.

Запосленима у Руднику бакра Мајданпек, члановима њихових породица, пензионерима и грађанима Мајданпека и општине, честитам празнике и желим добро здравље, успех и срећу у свим областима живота, уз наду да ћемо наредне дочекивати са бољим резултатима и у бољим околностима. Захваљујем свима који се зарад тога посебно ангажују и верујем да смо заједнички спремни за нове радне победе – рекао је директор мајданпечког Рудника бакра.

Још повезаних текстова
В Силвија Вукашиновић
Више текстова Разговори

Оставите одговор

Погледајте и

Представљамо добитнике награде „Инжењер Шистек“

Иван Најденов: Човек кога награда неће променити Помоћник руководиоца Огранка ТИР за произ…