Почетак Актуелно Рударство Из копа “Церово” испумпана сва вода

Из копа “Церово” испумпана сва вода

4 друго читање
0
0
1,211

 Већ копају богатију руду

  

Последњих дана фебруара на дну копа наишли смо на партије које су садржале и до 0,50 одсто бакра – каже управник Драган Илић. – Према плану, од јануара до августа на Церову ће се откопавати по 225.000 тона руде месечно, а од септембра се иде на око 300.000 тона. – Расположивост ПМС-агрегата у протекла два месеца била добра, а и технолошки параметри држани у пројектованим границама – сазнајемо од Горана Маринковића
Из копа “Церово” испумпана сва водаРТБ Бор, КОП „ЦЕРОВО“
. – На копу “Церово” ових дана сасвим другачија слика од оне коју смо понели јесенас. Од језера дубоког преко двадесет метара нема ни трага. Остале су само барице и муљ који се полако суши јер се подземне воде из неколико извора дренажним каналима сакупљају у помоћни водосабирник и снажним пумпама избацују ван. Управник копа Драган Илић је веома задовољан оним што је постигла екипа задужена за одводњавање. Захваљујући њој, али и залагању свих осталих, поготово током хладних зимских дана, један од два багера који раде на “Церову” сада товари доста богатију руду од оне коју је доскора скидао са околних тераса.
Из копа “Церово” испумпана сва водаПоследњих неколико дана бележимо доста богатије партије руде – каже Илић. – Јављају се већи садржаји бакра, па се надамо да ћемо до краја месеца, а волели бисмо и надаље, повећати испоруке овог метала у руди. Само у последња четири дана наишли смо на садржаје од 0,50 одсто бакра, док се средњи кретао између 0,40 и 0,30 одсто, што је такође боље од онога што смо планирали. До богатије руде дошли смо на најнижој етажи копа “Церово” (кота 380) која је до пре месец-два била под водом. Такву руду смо очекивали на дну копа и рачунамо да се овакав тренд настави, али нас је специфичност овог лежишта научила и да се чувамо еуфорије јер се понекад и две суседне бушотине веома разликују по ономе што садрже.
Из копа “Церово” испумпана сва водаКоп “Церово” је у јануару дао 200.000 тона руде са средњим садржајем метала од 0,237 одсто, односно дате су 474 тоне бакра у руди. Уклоњено је и 255.000 тона јаловине што, по речима управника потврђује да се на “Церову” и ове године држе плана као прошле и да, углавном, остварују оно што се од њих очекује. И фебруара посао добро иде, па је три дана пре његовог истека (када смо боравили на копу) било откопано 180.000 тона руде и скоро 200.000 тона јаловине.
Из копа “Церово” испумпана сва водаПрема годишњем плану, у “Церову” ове године треба да се откопа око три милиона тона руде са средњим садржајем бакра од 0,265 одсто и око 725.000 тона јаловине, што је 3,725 милиона тона укупних ископина. Како нам рече управник Илић, до августа ће се откопавати по 225.000 тона руде месечно, а већ од септембра иде се на око 300.000 тона.
И у делу рудника где се минералне сировине припремају за даљу прераду производња током протекла два месеца била је близу планиране. Горан Маринковић, технички руководилац ПМС-постројења, напомиње да су планови повећани у односу на прошлу годину, али и да се током овог зимског периода када је било мразева солидно радило и да није било непланираних застоја.
Из копа “Церово” испумпана сва водаНисмо имали проблема са опремом и све је добро ишло. Додуше, снабдевеност деловима није најбоља, али се сналазимо, тако да смо прихватили, здробили, самлели и припремили за флотирање сву руду коју је коп дао. Тако припремљену у виду пулпе (мешавина руде и воде) отпремили смо је хидротранспортом на концентрацију у кривељску флотацију. Временско искоришћење је 97 одсто што значи да је расположивост агрегата била добра а и технолошке параметре држимо у пројектованим границама. То, између осталог, говори и да су махом млади људи који овде раде већ стекли потребну рутину.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…