Почетак Актуелно Рударство Коп “Кривељ” успешан на руди, солидан на јаловини

Коп “Кривељ” успешан на руди, солидан на јаловини

2 друго читање
0
0
1,489

Руде и бакра преко плана

За 26 дана новембра откопано 823.070 тона руде са 2.445 тоне бакра у њој, а месечни план је 2.183 тоне. – На јаловини неће достићи најбољи овогодишни домет (85 одсто октобарског плана), али управник копа Милан Делић и 80-ак процената сматра солидним, пошто је план за новембар био скоро два милиона тона. – Путеви обезбеђени бедемима, возила антифризом, солана проверена, транспортни систем прегледан и очишћен
КОП “КРИВЕЉ”
. – Са кривељског копа крајем новембра умирујући рапорт. Од планираних 825.000 тона руде, за 26 дана откопано је 823.070 тона, што је 15-ак процената преко плана, па је извесно да ће и месечни циљ бити премашен. Рачунало се на средњи садржај бакра од 0,273 одсто који би остварењем плана донео 2.183 тоне бакра у руди, али како је просечан садржај 0,3 јер су товарене богатије партије руде из тзв. текућег захвата, то је и више бакра у њој. Дато је 2.445 тона. Према речима управника копа Милана Делића оволико руде је омогућила чињеница да је почетком месеца било довољно места на складу, па је откоп био већи од прераде. То рударима оставља простор да застану ради евентуалних интервенција а да притом не ометају рад флотације.
За претпоследњи овогодишњи месец је било предвиђено – каже Делић – и уклањање 1,975 милиона тона јаловине, што са поменутом количином руде чини 2,8 милиона тона ископина. И, док је за 26 дана дато 1,252 милиона тона, чиме су укупне ископине достогле 2,075 милиона тона (или 86 одсто плана), домет на јаловини (73 одсто) нешто је нижи од прошломесечног (85 одсто) јер се багер на истоку копа спустио са коте 515 на 455 и знатно удаљио од планира на који се вози јаловина, а киша и магла су успориле одвоз.
Десетомесечни биланс кривељских рудара показује да је од циљаних 8,36 милиона тона руде откопано 8,169 (или 98 одсто). Међутим, бољи садржај метала у њој (0,307) од планираног (0,208) дао је више бакра, па је уместо 22.718 тона, остварено 24.219 тона, или скоро седам процената више. Најуспешнији месец на јаловини био је октобар са 85 одсто плана, солидан је био и септембар са 80, а то ће, по Делићу, бити добар резултат и за новембар будући да је план био скоро два милиона тона. Од предвиђених 14,535 милиона тона јаловине, за 10 месеци дато је 8,235 или 60 процената.
У новембру је настављена израда и појачавање заштитних бедема целом дужином путева унутар копа за случајеве проклизавања возила. Јер у условима лоше видљивости и евентуалног губљења контроле над возилом возач има физичку препреку да не слети у амбис. Како снег може да донесе проблеме и високонапонској надземној мрежи (од 6.000 волти) до свих багера и бушилица, проверавају се “продужне кућице”, спојнице, котни аутомати и трафои. На точковима је сада 17-18 камиона, али увек је један на дневном сервису тако да се 15-ак сигурних, са изгледом повећања, може сматрати добрим стањем. Индустријска со је такође спремна, солана испробана, возила су снабдевена антифризом, транспортни систем, саниран и очишћен, такође спремљен за зимске услове.
Пошто смо багером у текућем захвату стигли на етажу изнад водосабирника – додаје Делић – почело је интензивно одводњавање уз помоћ два цевовода пречника 180 мм. Пумпе даноноћно шаљу воду до преливних места, до каскаде, а одатле у флотацију и тако стварају услове да узимамо богатију руду са још нижих етажа. Дакле, време је још “подношљиво”, па је и производња у очекиваним границама. Нисмо далеко од циља на јаловини, али како иде зима покушаћемо да задржимо достигнути ниво. Похвалио бих све запослене што поштују мере безбедности и заштите на раду тако да ни овог месеца нисмо имали повреда ни хаварија, а посебно водеће мајсторе из одржавања који не питају за радно време док не поправе машине, а то се и те како осећа, види, у ономе што постижемо.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…