Почетак Актуелно Рударство Кривељски флотери и августа прерадили преко милион тона руде

Кривељски флотери и августа прерадили преко милион тона руде

2 друго читање
0
0
1,361
Кривељски флотери и августа прерадили преко милион тона руде

Очували добар тренд

 

По тонажи прерађене руде су само проценат-два испод циљане, али су зато искоришћења неколико процената изнад и августа су испоручили топионици 13.800 тона концентрата са преко 2.250 тона бакра. – Флотабилна руда и добро вођење модерног процеса допринели овом резултату. – У настојању да повећају искоришћење злата почели да користе нови реагенс – открио нам је управник Саша Милић
Кривељски флотери и августа прерадили преко милион тона рудеКРИВЕЉСКА ФЛОТАЦИЈА
. – Производни резултати кривељских флотера у августу само су за проценат-два испод циљаних, али су зато искоришћења неколико процената изнад, тако да ни овај месец није покварио добар тренд од почетка године. Према речима управника Саше Милића, по количинама прерађене руде су готово на плану, имају одлична искоришћења и 13.800 тона концентрата са преко 2.250 тона бакра.
Кривељски флотери и августа прерадили преко милион тона рудеЗа нама је месец какав треба да буде – каже Милић – и ако „притиснемо“ да и следећи буде такав, неће бити проблема. Руда је доста флотабилна, што је, уз добро вођење процеса, допринело оваквим резултатима. Прерадили смо око 850.000 тона са кривељског и око 160.000 тона са „Церова“, што значи опет преко милион тона из оба рудника. Искоришћење из кривељске руде је 86 одсто, а из руде са „Церова“ нешто преко 81 одсто. Пошто на млиновима ништа није поправљано, високо је и њихово временско искоришћење – скоро 94 одсто на „Кривељу“ и 95 на „Церову“. Почетком септембра планирамо да заменимо облоге на млину са шипкама друге секције, уклапајући се у застој на кривељском копу. Ни на „Церову“ није било озбиљних захвата током августа, а како се редовним одржавањем интервенише где треба, не очекујемо дуже застоје ни у септембру.
Кривељски флотери и августа прерадили преко милион тона рудеПошто је августа овако добро ишло са бакром, флотери су почели да трагају и за другим правцима побљшања свога пословања. – У настојању да повећамо искоришћење злата и његову количину у концентрату почели смо да користимо један нови реагенс – открио нам је Милић. – Користимо га тек десетак дана тако да још немамо резултате, али их очекујемо почетком септембра у нади да ћемо и на том плану направити продор.
Кривељски флотери и августа прерадили преко милион тона рудеУвелико се ради и на јаловишту. За десетак дана ће уследити премештање кондиционера (резервоара) на вишу коту поред средње бране ради бољег циклонирања и издвајања што више песка ка другом пољу да би се добио простор за дуже одлагање јаловине у првом и време за изградњу „нулте бране“. Ускоро ће и селидба старог понтона пумпне станице, пошто је нови већ премештен. Цевовод је готов тако да селидба може да се изведе. Дуго топло лето ставило је на муке флотере јер немају свежу воду из реке, па је зато озбиљно штеде и користе повратну из јаловишта. Управник очекује успешан рад флотације и до краја године, мада ће на трећој млинској секцији сигурно бити застоја за замену плашта (у октобру или новембру). Очекује се и интензивнији напредак у изградњу бране и колектора „нултог“ поља.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…