Почетак Актуелно Рударство Кривељски флотери на старту године

Кривељски флотери на старту године

0 друго читање
0
0
745

Боље искоришћење млинова

 

Током 2013. оно је било 91,5 одсто, да би у децембру порасло на 95 процената и тако се задржало и овог месеца. – Реконструкција у завршници: постављају се узоркивачи, ускоро анализатори и уређаји за гранулометријску анализу самлевене руде. – Све више пажње руди са „Церова“, чији се квалитет побољшава. – Почетком фебруара радови на трећој млинској секцији
Кривељски флотери на старту годинеФЛОТАЦИЈА „ВЕЛИКИ КРИВЕЉ“
. – Кривељски флотери прате месечне планове копова „Кривељ“ и „Церово“ и према речима управника Саше Милића, за 21 дан јануара, када смо посетили флотацију, били су преко плана са кривељском, а нешто испод са рудом из „Церова“. Међутим, на „Церову“ се сада поправља квалитет руде, па полако расту ефекти њене флотацијске прераде и сигурније се иде ка крају месеца.
Кривељски флотери на старту годинеФлотација је превазишла проблеме око погонских група и млинова и сада се процес добро одвија – каже Милић. – Прошле године временско искоришћење секција било је 91,5 одсто, а у децембру и јануару је 95 одсто. Реконструкција је у завршној фази, при крају је постављање узоркивача, а чека се анализатор. Пошто је реч о нуклеарном анализатору са паладијумом, са стручњацима из Института „Винча“ већ смо обучили људе, добили су и сертификате за рад са тим уређајима у којима су радиоактивни изотопи.
Кривељски флотери на старту годинеПрема Милићевим речима биће постављена два анализатора и када се систем комплетира све анализе: улазне руде, концентрата, јаловине… биће одмах видљиве на екрану компјутера у командној сали. Реагенаси ће се аутоматски дозирати према садржају бакра у руди, а не штеловати ручно као до сада. На млинским секцијама и на домељавању поставиће се и уређаји за гранулометријску анализу самлевене руде. Ваља рећи да се већ сада на реконструисаним линијама добар део процеса прати помоћу камера и других модерних инструмената.
Кривељски флотери на старту годинеС обзиром на то да прерада кривељске руде добро иде, уз послове на довршетку реконструкције флотације, све више пажње посвећујемо руди са “Церова” – додаје Милић. – Циљ је да се повећа и капацитет и искоришћење руде која стиже отуда хидротранспортом и то са све мање проблема. Почетком фебруара планирамо застој у Флотацији током кога треба да завршимо неке послове на трећој млинској секцији, што ће бити синхронизовано са ремонтом примарне дробилице за руду на кривељском копу.

Још повезаних текстова
В Љубиша Алексић
Више текстова Рударство

Оставите одговор

Погледајте и

„Зиђин“ постао већински власник и „Невсуна“

За више од 1,66 милијарди канадских долара кинеска компанија преузела је (28. децембра) 89…